Sinds 13 december 2024 geldt de nieuwe GPSR regelgeving voor bedrijven die producten buiten Europa importeren. Deze algemene productwetgeving vervangt de oude General Product Safety Directive (GPSD) en stelt strengere veiligheidseisen aan producten die bijvoorbeeld vanuit China de EU binnenkomen.
Wat betekent dit concreet voor Westerse ondernemers en bedrijven met leveranciers buiten de EU? In deze blog bespreken we de belangrijke wijzigingen van deze nieuwe regelgeving en hoe je als ondernemer hieraan kunt voldoen.
Wat is GPSR en waarom is het belangrijk voor importeurs?
De General Product Safety Regulation (GPSR) is bedoeld om de consumentenmarkt te verbeteren en consumenten te beschermen tegen onveilige producten. Dit zorgt ervoor dat er meer verantwoordelijkheid komt voor importeurs en online platforms zoals; Amazon, AliExpress en Bol.com.
Zo dient elk product dat wordt aangeboden te voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen en duidelijk traceerbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat gevaarlijke producten minder makkelijk de consument kunnen bereiken.
Verder mogen producten van buiten de EU alleen nog worden verkocht, als hiervoor een verantwoordelijke partij is aangewezen. Als er geen officiële EU-vertegenwoordiger is, wordt de importeur zelf als verantwoordelijke partij beschouwd.
De nieuwe GPSR regelgeving bevat ook aangepaste eisen voor terugroepacties en productwaarschuwingen. Als een product niet voldoet aan de gestelde normen, moet dit voor consumenten duidelijk zichtbaar zijn op het etiket.
Hoe kun je voldoen aan de GPSR?
De overgang naar deze nieuwe regelgeving kan behoorlijk ingewikkeld zijn voor ondernemers. Toch is het van belang om de huidige bedrijfsvoering hierop aan te passen, zodat zich in de toekomst geen problemen gaan ontwikkelen.
Het opstellen van een checklist of stappenplan helpt importeurs om systematisch alle vereisten rondom de nieuwe wetgeving te controleren en risico’s te minimaliseren. Denk aan belangrijke actiepunten zoals:
- Controleer de huidige naleving van EU-veiligheidsnormen.
- Vraag leveranciers om CE-certificeringen, testresultaten en andere relevante documentatie.
- Zorg voor correcte productetikettering en wees voorbereid op snelle terugroepacties.
- Schakel een onafhankelijke partij in om kwaliteitscontroles uit te voeren.
- Voer inspecties uit vóór verzending om veiligheidsrisico’s vroegtijdig op te sporen.
- Controleer of de eindverantwoordelijke partij binnen de EU duidelijk op de verpakking staat vermeld.
Meer weten?
De nieuwe EU-verordening legt een grotere verantwoordelijkheid bij importeurs. Wil je zeker weten dat je producten importeert die voldoen aan de nieuwe GPSR regelgeving? Neem dan gerust contact met ons op voor verdere informatie en advies.