Sourcing en kwaliteitscontrole tips voor importeurs

Zakendoen buiten de grenzen van Europa kent zowel lucratieve voordelen als dreigende risico’s. Voor Westerse importeurs speelt het nemen van passende maatregelen een belangrijke rol bij het minimaliseren van supply chain risico’s. Hieronder vindt u daarom een aantal sourcing en kwaliteitscontrole tips voor importeurs die succesvol producten willen importeren uit het buitenland.

1. Leg de juiste contacten

Het leggen van de juiste contacten in het buitenland is voor Westerse importeurs een vereiste taak geworden. Een consistente samenwerking tussen importeurs en hun leveranciers, creëert namelijk een stevige fundering voor langdurige zakenrelaties buiten de EU. 

Bovendien kunnen de juiste contacten helpen om beter te presteren op het gebied van sourcing en kwaliteitscontrole. Heeft uw contact met leveranciers, maar verloopt de communicatie niet zoals u had verwacht? Schakelt u dan de hulp in van een externe partij. 

Een externe partner kan in veel gevallen doorborduren op uw voorselectie, waardoor u verzekerd bent van betrouwbare contacten in het buitenland. Zo kunt u langdurig zakendoen met uw leveranciers, zonder dat hierbij de kwaliteit van uw producten in gevaar komt. 

2. Benader meerdere fabrikanten

Er bestaat tegenwoordig voor elk product wel een dozijn fabrikanten die zich aanbieden. Desondanks vraagt het vinden van de juiste fabrikant voor uw producten behoorlijk wat kostbare tijd en energie. 

Wanneer u slechts één fabrikant benaderd en hiermee direct gaat samenwerken, kunt u nooit beoordelen of u hiermee de juiste samenwerking aangaat. Daarom kunt u beter meerdere leveranciers benaderen, zodat u de kwaliteit van hun service beter kunt beoordelen. 

Samenwerken met een betrouwbare sourcingagent biedt Westerse ondernemers voldoende ondersteuning om binnen afzienbare tijd de meest geschikte fabrikant voor hun producten te vinden. 

3. Maak een kwaliteitscontrole-lijst 

Een kwaliteitscontrole-lijst is een onmisbare tool voor Westerse ondernemers die succesvol producten willen importeren uit landen zoals China, Vietnam en India. In zo’n checklist staan  namelijk alle belangrijke productspecificaties en verpakkingsvereisten. 

De lijst bevat verder alle belangrijke criteria over uw product. Denkt u hierbij aan productspecificaties zoals; grootte, gewicht, afmetingen et cetera. Ook de kleuren en afmetingen van de verpakking worden in de lijst opgenomen. Het is van belang dat deze informatie volledig en correct bij uw leveranciers terecht komt. 

Om misverstanden te voorkomen zorgt u bij het aanleveren van de checklist voor een gedetailleerde formulering van alle productspecificaties. Dit geldt niet alleen voor de productie van huismerkproducten, maar is bijvoorbeeld ook een essentieel onderdeel bij het importeren van private label producten.

4. Controleer documentatie en douanevereisten

Controleert u vooraf alle benodigde documentatie en douanevereisten. Bij enige twijfel kunt u hiervoor bij de fabrikant om een bevestiging vragen. Hierin verklaart de fabrikant of de documenten goed zijn ontvangen.

 Het is belangrijk dat alle informatie in de documenten correct wordt opgesteld, zodat u hier in een later stadium van het inkoopproces geen problemen van ondervindt. Maakt u daarnaast ook een contract waarin u elk detail van uw bestelling tot in de puntjes heeft omschreven. 

Een klein foutje in de documentatie kan namelijk al zorgen dat de douane uw bestelling vasthoudt. Deze controles kunnen lang duren, waardoor er gegarandeerd vertraging ontstaat. 

5. Monitor wijzigingen in wetgeving en overheidsbeleid

Het komt wel eens voor dat de overheid van een bepaald land de wetgeving aanpast. Denkt u bijvoorbeeld aan de structuur van belastingen en heffingen. Een dergelijke beleidswijziging kan een behoorlijke impact hebben op de importactiviteit van uw bedrijf. 

Stel dat de overheid een hogere belasting invoert op bepaalde grondstoffen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de financiële situatie van uw bedrijf. Het is dus van belang dat u goed op de hoogte bent van wijzigingen in wetgeving en overheidsbeleid. 

Meer weten?

Aan de hand van bovenstaand advies kunt u hopelijk van start met het opbouwen van langdurige zakenrelaties buiten Europa. Wilt u meer weten over sourcing en kwaliteitscontroles? Neemt u dan gerust contact met ons op! Coolen China heeft jarenlange ervaring met allerlei sourcing projecten in ‘s werelds meest toonaangevende productielanden.