Sourcing- en inspectiebureaus in China

Sourcing- en inspectiebureaus in China

Veel Westerse bedrijven en ondernemers die producten uit China importeren, krijgen tijdens het inkoopproces te maken met Chinese sourcing- en inspectiebureaus. In deze blog vindt u meer uitleg over de verschillende partijen die de kwaliteit van Chinese importgoederen inspecteren.

Daarnaast krijgt u te lezen waarom sommige Chinese inspectiebureaus zo’n lage kosten hanteren en welke risico’s hieraan vastzitten. Heeft u na het lezen van onderstaand artikel nog vragen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Sourcing- en inspectiebureaus in China, India & Vietnam

Stel u wilt bepaalde producten gaan importeren uit China? Dan zult u doorgaans eerst op zoek gaan naar geschikte leveranciers voor uw producten.

Vervolgens bestaan er verschillende sourcing- en inspectiebureaus in China, Vietnam en India. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de kwaliteit van producten controleren en de bekwaamheid van Chinese, Vietnamese of Indiaanse zakenpartners testen.

Hieronder staan de meest gebruikelijke sourcing- en inspectiebureaus uitgelegd. Welke keuze u hierin maakt is afhankelijk van diverse factoren en kan bovendien per bestelling verschillend zijn.

Doorslaggevende beweegredenen bestaan onder anderen uit; de omvang van uw bestelling en de mate waarin uzelf bij het inkoopproces in China betrokken bent.

Handelsmaatschappijen

Wanneer u slechts een kleine hoeveelheid producten inkoopt en weinig tijd aan het inkoopproces in China wilt besteden, dan kunt u ervoor kiezen om samen te werken met een Chinese handelsmaatschappij.

Zo’n handelsmaatschappij zal dan namens uw bedrijf contact opnemen met hun netwerk van leveranciers. Dit netwerk bestaat vaak uit meerdere fabrieken die hun producten op kleine schaal produceren. In vergelijk met fabrikanten in China die op grote schaal produceren, zal een kleinschalige fabrikant eerder uw kleine orders aannemen.

Dankzij de samenwerking met de handelsmaatschappij zijn leveranciers dus ook een stuk sneller geneigd om met u samen te werken. Vaak zal de handelsmaatschappij een variërende winstmarge aan de fabrieksprijs toevoegen en vrijwel alle zaken rondom het Chinese inkoopproces voor haar rekening nemen.

Als Westerse importeur staat u hierdoor niet in direct contact met de leveranciers van uw producten. De handelsmaatschappij zal dienstdoen als tussenpersoon, waardoor u geen controle heeft over de kwaliteit van uw bestelling. Voor importeurs blijft namelijk de productielijn in China volledig verborgen.

Hierdoor is het onmogelijk om de kwaliteit van producten te monitoren. Als bedrijf loopt u zo dus ongetwijfeld tegen bepaalde risico’s aan, omdat u simpelweg geen toezicht heeft op datgene wat zich afspeelt bij de fabrikant in China. Wilt u risico’s rondom het Chinese inkoopproces beperken? Dan bent u hier ongetwijfeld aan het juiste adres.

Coolen China levert sinds geruime tijd professionele inkoopbegeleiding voor Westerse ondernemers die zakendoen in China. Zo kunt u het Chinese inkoopproces moeiteloos doorlopen, zonder daarbij onnodige risico’s te lopen.

Sourcing- en inspectiebureaus in China

Sourcing-agenten

Een sourcing-agent kan van groot belang zijn om bijvoorbeeld een geschikte leverancier te vinden voor uw producten. Een agent beheerst namelijk de Chinese taal en beschikt ook over genoeg kennis van de Chinese zakencultuur. Als bedrijf betaalt u de sourcing-agent meestal zonder daarbij te checken of deze persoon ook daadwerkelijk betrouwbaar werk kan leveren.

Hierdoor komt het dus ook regelmatig voor dat een sourcing-agent samenwerkt met de leveranciers van uw producten. Op het moment dat er bijvoorbeeld iets misgaat met uw bestelling, zal zo’n agent vrijwel elke keer partij kiezen voor de fabriek.

Voor de meeste importeurs behoort een langdurige samenwerking met een sourcing-agent in China niet meteen tot de meest rendabele opties. Ontstaan er namelijk problemen bij de fabrikant, of met de kwaliteit van producten? Dan trekt u als Westerse ondernemer altijd aan het kortste eind.

Dankzij deze hoge mate van betrokkenheid is het dus zeker geen aanrader om samen te werken met een plaatselijke sourcing-agent uit China. Wilt u professioneel toezicht houden op de Chinese productielijn en zo dus ook direct de kwaliteit van uw toekomstige orders garanderen? Dan kunt u vermoedelijk hiervoor beter een externe partij inschakelen, die namens uw bedrijf contact opneemt met de juiste leveranciers in China.

Externe dienstverleners

Externe dienstverleners vormen doorgaans de meest betrouwbare sourcing- en inspectiebureaus in China. Het inschakelen van een derde partij kan de functies van zowel handelsbedrijven als sourcing-agenten in één klap overnemen. Als Westerse ondernemer kunt u hiermee de tussenpersoon uitschakelen, zonder daarbij de kwaliteit van uw producten in gevaar te brengen.

Een externe dienstverlener beschikt namelijk over genoeg kennis van de zakencultuur in China, zodat u het inkoopproces zorgeloos kunt uitbesteden. Ook heeft deze partij een solide netwerk waardoor u vaak al vrij snel een aantal geschikte leveranciers voor uw producten heeft gevonden. Dit geldt overigens voor zowel bedrijven als zelfstandig ondernemers die veilig producten willen importeren uit China.

Zo helpt Coolen China sinds geruime tijd zelfstandig ondernemers met het beperken van dropshipping risico’s. Andere service en diensten van bestaan onder anderen uit:

Bovendien zijn de kosten van deze samenwerking nooit gebaseerd op de grootte van uw bestelling. Ongeacht de hoeveelheid producten die u bestelt, kunt u dezelfde kwaliteit service verwachten. Dit zorgt ervoor dat u geen zorgen meer hoeft te maken over ingewikkelde zaken rondom het inkoopproces in China. Ook vormt de Chinese taal geen barrière meer en kunt u vertrouwen op een vlekkeloze communicatie met uw Chinese leveranciers.

In vergelijk met andere sourcing- en inspectiebureaus in China hanteert een externe dienstverlener vaak de meest transparante aanpak. Als Westerse ondernemer met Chinese zakenpartners creëert u hiermee diverse kansen om langdurig en succesvol zaken te doen in China.

Wilt u trouwens meer weten over kwaliteitscontroles en wat deze inspecties voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neemt u dan contact op met Quality Control China, Vietnam & India.