Veilig producten importeren uit China is een behoorlijk ingewikkeld proces waarbij altijd bepaalde risico’s op de loer liggen. Voor bedrijven en importeurs is het daarom erg belangrijk om bewust bezig te zijn met deze risico’s en ze waar mogelijk te beperken tot een minimum.

In deze blog kom je meer te weten over diverse problemen die voor kunnen komen bij het importeren van producten uit China. Daarnaast vind je hier een aantal handige tips, waarmee je het Chinese importproces zo veilig mogelijk kunt doorlopen.

1. Risico’s tijdens Chinese nieuwjaarsfeest

Het Chinese nieuwjaar wordt een stuk uitgebreider gevierd dan het nieuwjaarsfeest zoals we dat vieren in de westerse wereld. De meeste Chinese werknemers verlaten tijdens deze periode de fabriek en reizen terug naar hun families.

Veel leveranciers hebben het vóór deze periode drukker dan normaal. Ze werken namelijk ontzettend hard om de lopende producties af te ronden en bestellingen te verschepen naar Europa.

Door deze drukte bij de Chinese fabrikant krijg je als importeur soms te maken met kwaliteitsproblemen van je producten. Daarom is het noodzakelijk om tijdens deze stressvolle periode een oogje in het zeil te houden.

Een nauwkeurige kwaliteitscontrole door Coolen China kan jou hierbij uitstekend helpen. Zo heb je genoeg toezicht op een gedeelte van, of het volledige productieproces.

2. Producten raken beschadigd

Eén van de veelvoorkomende risico’s bij het veilig importeren van producten uit China, is de beschadiging van je producten tijdens het transport naar Europa.

Soms kan een aanvullende verzekering je hiermee helpen, maar vaak vertrouwen importeurs erop dat hun bestellingen veilig en onbeschadigd worden geleverd.

Toch werkt dit in de praktijk meestal net iets anders dan gedacht, waardoor de teleurstelling bij aankomst van je producten onvermijdelijk is.

3. Vertraging bij importeren van goederen uit China

Veel fabrikanten in China kopen hun grondstoffen en materialen in bij andere lokale leveranciers. Zo ontstaat er een behoorlijk complex netwerk aan leveranciers, waardoor de kans op vertraging van je orders steeds groter wordt.

Daarnaast bestaan er genoeg andere redenen die deze vaak onnodige vertragingen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan verschillende zaken die het veilig importeren vanuit China verstoren zoals: een tekort aan grondstoffen, te weinig personeel, of één van de lokale leveranciers is te laat begonnen met produceren.

Kom je hier als importeur te laat achter, dan zijn de gevolgen meestal niet meer te overzien. Zo bestaat namelijk de kans dat er nóg langere vertragingen ontstaan tijdens het verschepen van je orders.

Wil je dit soort vertragingen van jouw bestellingen uit China voorkomen, dan ben je misschien wel geholpen met een productinspectie tijdens de productie van je orders.

o’n kwaliteitsinspectie noemen we ook wel een During Production Check genoemd. Tijdens deze controle wordt er continu toezicht gehouden op de manier waarop jouw product wordt geproduceerd.

Als iets niet volgens het boekje verloopt, kan er direct worden ingrijpen. Zo blijft het productieproces van je producten optimaal en heb je zekerheid over zowel de kwaliteit als de levertijd van je producten.

4. Belangrijk personeel stopt ermee

Bij de fabrikant in China werkt verschillend personeel met diverse kwaliteiten. Niet elke werknemer heeft dezelfde opleiding gevolgd, waardoor er ook een verschil in opleidingsniveau is.

Veilig importeren uit China heeft in dit geval ook betrekking op de scholing van het personeel in de fabriek. Valt er bijvoorbeeld een essentiële werknemer met vooral technische kennis weg, dan kunnen sommige hightech machines niet meer goed onderhouden worden.

Dit wegvallen kan ertoe leiden dat een groot gedeelte van de productielijn stil komt te liggen voor onbepaalde tijd, wat weer voor de nodige vertraging van jouw orders uit China zorgt.

Daarom is het onwijs belangrijk om ter plekke toezicht te houden op de situatie bij de Chinese fabrikant. Een controle in de vorm van een Factory Audit uitgevoerd door Quality Control is in zo’n geval bijvoorbeeld een goede oplossing.

Tijdens zo’n controle wordt er een compleet profiel opgemaakt van de Chinese fabrikant. Hierdoor kunnen dit soort risico’s beperkt worden tot een minimum.

5. Uitbraak van het corona-virus in China

De recente uitbraak van het coronavirus deed weinig goeds voor de gezondheid van de Chinese economie. Als eerste reactie plaatste de overheid in China diverse grote steden zoals Wuhan in quarantaine.

De afsluiting van deze steden wordt ook wel een lockdown en gaat meestal samen met de stillegging van de productielijn van een groot aantal Chinese fabrikanten. Ook veel winkels binnen deze steden zijn genoodzaakt hun deuren voorlopig te sluiten.

Hierdoor lopen veel westerse ondernemers en bedrijven kans op vertraging van hun leveringen. Importeurs die eerst hun producten altijd veilig konden importeren vanuit China, zijn genoodzaakt deze risico’s in te calculeren tot de verstoringen grotendeels zijn opgelost.

Veilig producten importeren uit China

Voor westerse ondernemers biedt China vaak enorme kansen op zakelijk gebied. Denk bijvoorbeeld aan verschillende financiële voordelen waarmee je voordeliger dan ooit jouw producten kan importeren, rechtstreeks bij de fabrikant in China.

Om dit ingewikkelde inkoopproces optimaal te doorlopen en veilig producten te importeren uit China, biedt Coolen China een passende service aan voor bedrijven en importeurs. Deze service komt in de vorm van inkoopbegeleiding op maat en geeft jou professionele begeleiding bij de import van goederen uit China. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Communicatie
  • Onderhandelingen
  • Opstellen inkoopcontracten
  • Advies over cultuur, betalingscondities, transport et cetera

Heb je hier interesse in? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op; we helpen je graag verder.