Veilig producten importeren uit China is een behoorlijk ingewikkeld proces waarbij altijd bepaalde risico’s op de loer liggen. Voor bedrijven en importeurs is het daarom van essentieel belang om bewust bezig te zijn met deze risico’s en indien mogelijk ze te beperken tot een minimum.

In deze blog komt u meer te weten over diverse problemen die zich voor kunnen doen tijdens het importeren van producten uit China. Daarnaast vindt u hier een aantal handige tips, waarmee u het Chinese importproces zo veilig mogelijk kunt doorlopen.

1. Risico’s tijdens Chinese nieuwjaarsfeest

Het Chinese nieuwjaar wordt een stuk uitgebreider gevierd dan het nieuwjaarsfeest zoals we dat vieren in de Westerse wereld. De meeste Chinese werknemers verlaten tijdens deze periode de fabriek en reizen terug naar hun families.

Veel leveranciers hebben het voorafgaand deze periode drukker dan normaal. Er wordt namelijk ontzettend hard gewerkt om de lopende producties af te ronden en bestellingen te verschepen naar Europa.

Dankzij deze drukte bij de Chinese fabrikant krijgt u als zijnde importeur soms te maken met kwaliteitsproblemen van uw producten. Daarom is het van cruciaal belang om tijdens deze stressvolle periode een oogje in het zeil te houden.

Een nauwkeurige kwaliteitscontrole uitgevoerd door Coolen China kan u hierbij uitstekend helpen. Zo heeft u voldoende toezicht op een gedeelte van, of het volledige productieproces.

2. Producten raken beschadigd

Één van de veelvoorkomende risico’s bij het veilig importeren van producten uit China, is de beschadiging van uw producten tijdens het transport naar Europa.

Soms kan een aanvullende verzekering u hiermee helpen, maar vaak vertrouwen importeurs erop dat hun bestellingen veilig en intact worden geleverd.

Toch werkt dit in de praktijk meestal net iets anders dan gedacht, waardoor de teleurstelling bij aankomst van uw producten onvermijdelijk is.

3. Vertraging bij importeren van goederen uit China

Veel fabrikanten in China kopen hun grondstoffen en materialen in bij andere lokale leveranciers. Zo ontstaat er een behoorlijk complex netwerk aan leveranciers, waardoor de kans op vertraging van uw orders steeds groter zal worden.

Daarnaast bestaan er genoeg andere redenen die deze vaak onnodige vertragingen kunnen veroorzaken. Denkt u hierbij aan diverse aspecten die het veilig importeren vanuit China verstoren zoals; een tekort aan grondstoffen, te weinig personeel, of één van de lokale leveranciers is te laat begonnen met produceren.

Komt u hier als importeur te laat achter, dan zijn de gevolgen meestal niet meer te overzien. U loopt dan namelijk de kans dat er nóg langere vertragingen ontstaan tijdens het verschepen van uw orders.

Wilt u dit soort vertragingen van uw bestellingen uit China voorkomen, dan bent u misschien wel geholpen met een productinspectie tijdens de productie van uw orders.

Zo’n kwaliteitsinspectie wordt ook wel een During Production Check genoemd. Tijdens deze controle wordt er continu toezicht gehouden op de manier waarop uw product wordt geproduceerd.

Mocht er iets niet volgens het boekje verlopen, dan kan er direct worden ingrijpen. Zo blijft het productieproces van uw producten optimaal en hebt u zekerheid over zowel de kwaliteit als de levertijd van uw producten.

4. Belangrijk personeel stopt ermee

Bij de fabrikant in China werkt uiteenlopend personeel met verschillende kwaliteiten. Niet elke werknemer heeft dezelfde opleiding kunnen volgen, waardoor er ook een verschil in opleidingsniveau ontstaat bij het personeel.

Veilig importeren vanuit een land als China heeft in dit geval ook betrekking op de scholing van het desbetreffende personeel in de fabriek. Valt er bijvoorbeeld een essentiële werknemer met veelal technische kennis weg, dan kunnen sommige hightech machines niet meer goed onderhouden worden.

Dit wegvallen kan ertoe leiden dat een groot gedeelten van de productielijn stil komt te liggen voor onbepaalde tijd. Uiteraard zorgt dit voor de nodige vertraging van uw orders uit China.

Daarom is het onwijs belangrijk om ter plekke toezicht te houden op de situatie bij de Chinese fabrikant. Een controle in de vorm van een Factory Audit uitgevoerd door Quality Control is in zo’n geval bijvoorbeeld een werkende oplossing.

Tijdens zo’n controle wordt er een compleet profiel opgemaakt van de Chinese fabrikant. Hierdoor kunnen dit soort risico’s beperkt worden tot een minimum.

5. Uitbraak van het corona-virus in China

De recente uitbraak van het corona-virus heeft weinig goeds gedaan betreft de gezondheid van de Chinese economie. Als eerste reactie heeft de overheid in China diverse grote steden zoals Wuhan in quarantaine geplaatst.

De afsluiting van deze steden worden ook wel een lockdown genoemd en gaat meestal samen met de stillegging van de productielijn van een groot aantal Chinese fabrikanten. Ook veel winkels binnen deze steden zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten voor aankomende periode.

Hierdoor lopen veel Westerse ondernemers en bedrijven de kans op vertraging van hun leveringen. Importeurs die tot dusver hun producten altijd veilig konden importeren vanuit China zijn genoodzaakt deze risico’s in te calculeren tot de verstoringen grotendeels zijn opgelost.

Veilig producten importeren uit China

Voor Westerse ondernemers biedt China vaak enorme kansen op zakelijk gebied. Denkt u bijvoorbeeld aan diverse financiële voordelen waarmee u voordeliger dan ooit uw producten kunt importeren rechtstreeks bij de fabrikant in China.

Om dit complexe inkoopproces optimaal te doorlopen en veilig producten te importeren uit China, biedt Coolen China een passende service aan voor bedrijven en importeurs. Deze service komt in de vorm van inkoopbegeleiding op maat en geeft u professionele begeleiding bij de import van goederen uit China. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • Communicatie
  • Onderhandelingen
  • Opstellen inkoopcontracten
  • Advies over cultuur, betalingscondities, transport et cetera

Neemt u bij interesse geheel vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.