Importeren uit China onder professionele begeleiding

Goederen importeren uit China kent genoeg interessante mogelijkheden. Veel Nederlandse inkopers en groothandelsbedrijven kiezen er dus ook voor, om inkoopactiviteiten te verplaatsen buiten de EU. Denk bijvoorbeeld aan landen zoals China, India en Vietnam.

In principe zijn hier allerlei beweegredenen voor. Één van de meest belangrijke blijft in dit geval toch wel de voortdurende zoektocht van Nederlandse importeurs naar lagere inkoopprijzen.

Tel daar enkele winstgevende aspecten bij op en de motivatie om goederen te fabriceren in eigen land is bij veel inkopers vrij snel verdwenen.  Veel extra opties en mogelijkheden ontvangen tegen een relatief voordelige prijs! Daar zeggen we hier in Nederland natuurlijk geen nee tegen!

Importeren uit China | Coolen China

Inhoud

  • Producten inkopen uit China
  • Waarom importeren uit China?
  • Professionele ondersteuning bij importeren uit China
  • Quality Control (QC)

Producten importen uit China

Veel landen in Azië richten zich tegenwoordig steeds meer op het exporteren van producten naar westerse landen zoals de VS en andere landen binnen Europa. Zo kent China bijvoorbeeld alleen al een eindeloos aantal fabrikanten verspreidt over verschillende vestigingen in het land.

Voor westerse handelaren en importeurs is dit natuurlijk ontzettend interessant, omdat er voor zo ongeveer elk bestaand of nieuw product wel een passende fabrikant te vinden is in China.

Importeren uit China | Coolen China

Waarom importeren uit China?

Uiteenlopende redenen kunnen de doorslag geven om als Nederlandse inkoper goederen te importeren uit China. Zoals hierboven al staat omschreven, zijn importeurs vaak op zoek naar lagere inkoopprijzen van hun producten.

Daar komt bij dat Chinese arbeiders vaak werken voor een lager loon dan de gemiddelde werknemer hier in Nederland. Bovendien produceren veel Nederlandse fabrikanten niet voor de grote massa, omdat ze hier simpelweg niet genoeg ruimte voor hebben.

Voor de fabrikant in China behoort deze grootschalige productie vaak wel gewoon tot de normale gang van zaken. Dit opent niet alleen nieuwe deuren voor groothandelaren, maar maakt het importeren van goederen uit China ook voor start-ups en kleinschalige bedrijven onwijs aantrekkelijk.

Professionele ondersteuning bij importeren uit China

Importeren uit China zorgt misschien wel voor lagere inkoopkosten, maar verloopt niet altijd zonder enige risico. Denk bijvoorbeeld aan slecht gefabriceerde producten, waarvan de kwaliteit niet overeenkomt met de afspraken die van tevoren hierover zijn gemaakt met de fabrikant.

Niet alleen het behouden van de juiste productkwaliteit, maar ook het verschepen van orders vanuit China naar Nederland brengt de kwaliteit van producten regelmatig in gevaar.

Importeren uit China | Coolen China

Deze risico’s zorgen er namelijk nog steeds voor dat sommige Nederlandse importeurs nogal ontevreden zijn met de producten die ze in China hebben laten maken. Vooral bij aankomst van de container hier in Nederland staan inkopers dan met hun mond vol tanden. Zeker als ze de kwaliteit van hun order gaan controleren en deze blijkt dan bijvoorbeeld tegen te vallen.

Om dit soort ellende te voorkomen, maken inkopers steeds vaker gebruik van professionele kwaliteitscontroles uitgevoerd door een extern bedrijf. Deze extra hulp komt in veel gevallen ontzettend goed van pas, omdat Nederlandse importeurs vaak niet over de tijd en expertise beschikken om deze inspecties zelf uit te voeren.

Voordelen van kwaliteitscontroles

Het uitbesteden van kwaliteitscontroles zorgt gegarandeerd voor meer zekerheid en betrouwbaarheid betreft de kwaliteit van orders uit China.

Bovendien voorkomt zo’n professionele controle allerlei problemen die kunnen ontstaan tijdens de productie. Onnodige problemen die over het algemeen gelijk staan aan vertragingen van orders en ontevredenheid bij Nederlandse importeurs.

Naast de nauwkeurige inspecties op maat uitgevoerd bij de fabrikant, beschikt zo’n externe inspectiedienst over de juiste kennis en ervaring, om het productieproces in de juiste banen te leiden. Zo blijft de kwaliteit van elke bestelling uit China gewaarborgd en worden eventuele problemen tijdig opgemerkt en verholpen.

Op termijn blijkt het uitbesteden van kwaliteitscontroles een stuk winstgevender te zijn, dan wanneer het importeren uit China verloopt zonder deze inspecties.

Quality Control (QC)

Een toonaangevende speler op het gebied van kwaliteitscontroles is Quality Control (QC). Door middel van enkele inspecties verdeelt over het productieproces, controleert Quality Control orders uit China op kwaliteit en correctheid. Al ruim 15 jaar voeren getrainde inspecteurs dit soort controles uit bij fabrikanten in landen als China, Vietnam en India.

Dit begint bijvoorbeeld met het doorlichten van de fabriek. Daarnaast worden er enkele inspecties uitgevoerd tijdens de productie en is er professioneel toezicht tijdens het verschepen van orders.

Bij eventuele problemen volgt er uitgebreid advies in het belang van de importeurs uit Nederland.

Op deze manier zorgt zo’n bedrijf als Quality Control voor positieve en langdurige verhoudingen tussen Nederlandse importeurs en de fabrikanten buiten de EU.