Dropshipping vanuit China? Check eerst de risico's!

Dropshipping vanuit China? Check eerst de risico’s!

De laatste jaren beginnen steeds meer particulieren met dropshipping vanuit China. De huidige e-commercemarkt biedt dan ook een breed scala aan interessante opties. Zo kunt u vrij eenvoudig een eigen webshop starten. Zonder dat u hiervoor eerst grote investeringen hoeft te doen.

Hiermee wordt dropshipping ook wel gezien als één van de meest veelbelovende e-commerce verdienmodellen. Als ondernemer kunt u zo namelijk talloze producten verkopen, zonder dat u hier een eigen magazijn/voorraad voor nodig heeft.

Toch blijkt deze populaire manier van ondernemen ook minder positieve ervaringen met zich mee te brengen. Daarom is het altijd een goed plan om u hierover in te lezen. Zo komt u tijdens het inkoopproces een stuk minder snel voor vervelende verassingen te staan!

In deze blog komt u meer te weten over dropshippen en waarom dropshipping vanuit China zo populair is tegenwoordig. Daarnaast vindt u meer uitleg over de bijkomende risico’s, zodat u goed op de hoogte bent van potentiële valkuilen!

Wat is dropshipping?

Met de term ‘dropshipping’ wordt bedoeld dat elke bestelling direct vanuit de leverancier naar de klant wordt verstuurd. Als ondernemer hoeft u dus geen fysieke producten op voorraad te hebben.

Plaats een klant via uw webshop een bestelling? Dan stuurt uw virtuele kassasysteem de bestelinformatie naar de leverancier in China. Vervolgens zal deze het product rechtstreeks naar uw klant opsturen. Hiermee fungeert uw bedrijf als een soort schakel tussen uw klanten en de fabrikant.

Dropshipping zorgt ervoor dat u dus de eindverantwoordelijkheid heeft over de marketing en de verkoop van uw producten. U hoeft zich hierbij geen zorgen te maken over het verpakken en/of verzenden van bestellingen.

Waarom is dropshipping vanuit China zo populair?

Inmiddels is China uitgegroeid tot de op één na grootste economie ter wereld. Verder staat China bekend als ’s werelds grootste exportland. Hiermee is het land ook direct de grootste handelspartner voor veel andere landen in Azië.

Het is dus vrij logisch dat steeds meer Westerse bedrijven en ondernemers starten met dropshipping vanuit China. Over het algemeen brengt deze ondernemingsvorm een aantal lucratieve verdiensten met zich mee.

Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd zo te zijn. Daar leest u verderop in dit artikel meer over. Hieronder vindt u namelijk eerst wat uitleg over de voordelen van dropshipping. Het is niet voor niets dat veel nieuwe ondernemers de voorkeur geven aan deze innovatieve manier van zakendoen.

Importeren tegen lage inkoopprijzen

In het verleden heeft China op grote schaal geïnvesteerd in fabrieken, infrastructuur en technologische ontwikkelingen. Samen met de lage arbeidskosten kunnen Chinese leveranciers hun producten tegen een relatief lage inkoopprijs aanbieden.

Stel dat u nog op zoek bent naar betaalbare producten om uw nieuwe webshop mee te vullen, dan zijn er genoeg Chinese fabrikanten die u hiermee kunnen helpen.

Verbeterde kwaliteitseisen binnen EU-landen

De meeste producten uit China voldoen doorgaans aan de gestelde kwaliteitseisen binnen EU-landen. De Chinese productielijn wordt dan ook nauwkeurig in de gaten gehouden door middel van professionele kwaliteitsinspecties. Wat extra hulp bij het inkoopproces is dan ook geen overbodige luxe voor de meeste importeurs.

Start u binnenkort met producten importeren vanuit China? Zorg dan dat de kwaliteit van producten behouden blijft door bij de fabrikant diverse productcontroles uit te voeren.

Relatief lage opstartkosten voor dropshipping vanuit China

Wanneer u begint met dropshipping vanuit China geniet u meestal van relatief lage opstartkosten. U hoeft zelf bijvoorbeeld niet te investeren in een magazijn of een opslagruimte voor uw voorraad.

Daarnaast hoeft u zelf ook geen rekening te houden met andere grote investeringen voor uw onderneming. Denkt u bijvoorbeeld aan inventariskosten die u normaal gesproken maakt voor een compleet nieuw kassasysteem, personeel, verzekeringen en apparatuur.

dropshipping vanuit China

Onbeperkt toegang tot productcatalogussen

In China vindt u voor elk product wel een aantal leveranciers. De meeste fabrikanten staan klaar om samen te werken met Westerse ondernemers. U heeft hiermee onbeperkt toegang tot diverse productcatalogussen van onder anderen:

  • AliExpress
  • DealExtreme
  • DX.com
  • GearBest
  • Banggood
  • 1688.com
  • LightInTheBox
  • MiniInTheBox
  • DHgate

Desondanks is het gebruikelijk dat Westerse partners enige kennis hebben van zowel de Chinese taal, als de zakencultuur in China. Sommige aspecten van het inkoopproces verlopen namelijk net even anders in China.

Mocht u hier nou weinig ervaring mee hebben, dan is het raadzaam om dit contact via een externe partner te laten verlopen. Coolen China bouwt bijvoorbeeld al jarenlang aan sterke handelsrelaties tussen Westerse opdrachtgevers en Chinese leveranciers.

Heeft uw onderneming hulp nodig bij het benaderen van geschikte leveranciers? Coolen China helpt u graag verder met zakendoen in China!

Welke risico’s brengt dropshipping vanuit China met zich mee?

Met dropshipping kunt u vrij makkelijk een eigen webshop/bedrijf beginnen. Toch brengt dropshipping vanuit China ook een aantal risico’s met zich mee. De meeste valkuilen ontstaan tijdens het verschepen van uw producten naar Europa. Hieronder vindt u daarom een aantal dropshipping risico’s waar veel ondernemers normaal gesproken tegenaan lopen.

Slechte kwaliteit van producten

Voordat u begint met dropshipping vanuit China dient u na te denken over de producten die u wilt gaan verkopen. Bovendien zult u hiervoor op zoek moeten gaan naar geschikte fabrikanten. Bij gebrek aan tijd kunt een externe partij inschakelen om u hiermee te helpen.

Deze partij zal namens uw bedrijf communiceren met uw Chinese zakenpartners. Zo bent u verzekerd dat uw nieuwe contacten in China blijven behouden. Verder kunt u via deze weg ook doorborduren op reeds bestaande contacten.

Zeker wanneer u net begint met dropshipping is het van essentieel belang dat u contact legt met de juiste leveranciers. Op termijn blijft de kwaliteit van uw producten hiermee een stuk beter behouden. Bovendien krijgen uw toekomstige klanten zo gegarandeerd de beste kwaliteit producten geleverd.

Lange levertijden en vertragingen

Nadat klanten op uw webshop een bestelling hebben geplaatst, kan het zijn dat zich een ander probleem voordoet. Dropshipping vanuit China gaat namelijk regelmatig samen met een behoorlijk lange levertijd. Het duurt meestal een paar weken voordat producten bij uw klanten worden geleverd.

Stel dat de eerste bestelling rond het Chinese nieuwjaar wordt geplaatst, dan kan de levertijd oplopen tot minimaal vier weken. Levertijden van dit kaliber gaan uw toekomstige klanten zeker niet waarderen.

Lage marges & hoge concurrentie

Dropshipping vanuit China kent over het algemeen behoorlijk lage marges. Hiermee ontstaat er een moderne en lucratieve manier van zaken doen. Geen wonder dat veel Westerse ondernemers interesse hebben in dropshipping.

Dit geldt overigens niet voor de groeiende concurrentie binnen de meeste branches. Deze lijkt namelijk met de dag hoger te worden. Net zoals de hoeveelheid ondernemers die gestart zijn met dropshippen vanuit China en vervolgens ook weer zijn gestopt.

Begint u binnenkort met dropshipping vanuit China?

Wilt u verzekerd zijn van een langdurige dropshipping onderneming? Of wilt u een eigen webshop met alleen maar tevreden klanten? Dan bent u bij Coolen China gegarandeerd aan het juiste adres! Dankzij ons uitgebreide aanbod aan diensten maken wij het Chinese inkoopproces voor Westerse ondernemers een stuk makkelijker.