Telegraaf publiceert artikel over Chinese lockdowns

Telegraaf publiceert artikel over Chinese lockdowns

Het Chinese zero-covid-beleid leidt wereldwijd tot supply chain problemen. Ook de Telegraaf publiceerde recent geleden een artikel over de Chinese lockdowns. Hierin worden meerdere China-experts geïnterviewd, waaronder Ties Coolen van Coolen China en Quality Control (QC).

In het artikel van 8 januari vertelt Coolen dat ook zijn klanten last ondervinden van de strenge lockdowns in China. Denk hierbij aan vertraagde leveringen, of verdwaalde zeecontainers, die plotseling in een totaal ander land opduiken. 

Met Chinees Nieuwjaar in zicht is het van belang dat Westerse importeurs zich goed voorbereiden op de onzekere periode die binnenkort nog moet komen. De Chinese overheid hanteert momenteel namelijk een zero-covid-beleid om zoveel mogelijk coronabesmettingen te voorkomen. 

Het gevolg hiervan is dat steden met miljoenen inwoners wekenlang in lockdown komen te zitten. Sommige fabrieken moeten vanwege het nieuwe coronabeleid hun productielijn tijdelijk stopzetten. 

Daarnaast beperkt het nieuwe beleid belangrijke knooppunten voor de wereldhandel. Hierdoor ontstaan er op het moment overal ter wereld vertragingen en andere problemen met de toeleveringsketen.

Betrouwbare zakenrelaties van groot belang

Betrouwbare Chinese zakenrelaties kunnen in deze turbulente tijd een belangrijk onderscheid maken. Aangezien de prijzen voor grondstoffen en onderdelen stijgen, kunnen bedrijven die zakendoen in China zich aankomende periode geen fouten permitteren.

De prijsstijging heeft al een impact op de winstmarges van bedrijven, waardoor ook de consument binnenkort meer betaalt voor dezelfde producten. Er zijn bedrijven die proberen deze prijsstijging te voorkomen, door bijvoorbeeld ergens anders grondstoffen in te kopen, of door ruim op tijd een grotere bestelling te plaatsen. 

Sommigen proberen zelfs hun zakenrelaties in China te verbeteren, maar vanwege de strenge maatregelen kunnen zij niet of nauwelijks het Chinese binnenland bereiken. Bovendien geldt in China nog altijd een verplichte quarantaine van minimaal 14 dagen voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers van buitenaf. 

Advies nodig?

Ben u China-ondernemer en ondervindt u momenteel problemen met uw huidige toeleveringsketen? Neemt u dan gerust contact met ons op.