Importeren tijdens Chinees nieuwjaar

Importeren tijdens Chinees nieuwjaar

Producten importeren tijdens Chinees nieuwjaar verloopt doorgaans minder vlekkeloos dan normaal. In de meeste Aziatische landen viert men de jaarwisseling namelijk iets uitbundiger vergeleken met de Westerse wereld.

Hier begint een nieuw kalenderjaar op 1 januari, terwijl volgens de Chinese kalender het jaar 2021 pas op 12 februari begint. In deze blogpost vindt u meer informatie over de Chinese jaarwisseling en waarom het importen van producten de nodige risico’s met zich mee kan brengen.

Importeren tijdens Chinees nieuwjaar

In China noemt men de jaarwisseling ook wel het Lentefestival. Tijdens dit evenement viert China vijftien dagen lang het begin van een nieuw kalenderjaar. Gedurende deze periode zijn de meeste Chinese fabrikanten gesloten, of draaien slechts op lage toeren.

Veel werknemers gaan tijdens het Lentefestival terug naar huis om samen te zijn met familie en vrienden. Aangezien Chinees nieuwjaar op basis van de Chinese maankalender wordt bepaald, is het voor Westerse importeurs en bedrijven van belang om hiermee rekening te houden. De datum valt elk jaar ergens tussen 21 januari en 21 februari.

Risico’s voor Westerse importeurs

Hoewel de meeste leveranciers in China beloven hun producten op tijd te kunnen leveren, werkt dit in de praktijk vaak minder voorspoedig dan gepland. Producten importen tijdens Chinees nieuwjaar brengt hierdoor mogelijke risico’s met zich mee.

Het is van belang om deze vooraf zo goed mogelijk in te calculeren, zodat u niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Denkt u bij verrassingen bijvoorbeeld aan vertragingen tijdens zowel de productie als het transporteren van uw orders.

De productielijn verloopt tijdens deze periode namelijk minder snel dan normaal. Hierdoor lukt het de fabrikant meestal niet om alle orders op tijd te versturen. Andere oorzaken voor deze vertragingen ontstaan wanneer bijvoorbeeld het personeel besluit langer thuis te blijven, of ergens anders aan het werk te gaan.

Let op, want het duurt vaak langer dan twee weken voordat zich voldoende personeel bij de fabrikant heeft gemeld. Wilt u hiervan zo min mogelijk hinder ondervinden? Probeert u dan in de maanden november en december grotere bestellingen te plaatsen en hiermee een voorraad op te bouwen, zodat u tijdens de maanden die hierop volgen verzekerd bent van genoeg producten.

Zakelijk succes garanderen

Ieder jaar ontstaan er tijdens Chinees nieuwjaar wel een aantal problemen bij de leveranciers, die te weinig mankracht hebben om alle orders op het laatste moment nog af te krijgen.

Voor Westerse importeurs is het daarom van belang om tijdens deze twee weken een extra oogje in het zeil te houden. Naast het inplannen van kwaliteitscontroles is tijdens Chinees nieuwjaar een stukje inkoopbegeleiding zeker geen overbodige luxe.

Verder is het cruciaal dat de communicatie met uw zakenpartners in China vlekkeloos blijft verlopen. Communicatie in China kent namelijk een aantal haken en ogen, waar veel importeurs slechts weinig vanaf weten. Redenen genoeg om hier tijdens het Lentefestival voldoende aandacht aan te besteden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de risico’s die kunnen ontstaan bij het importeren van producten tijdens Chinees nieuwjaar? Neem dan gerust contact met ons op!