Top sourcing agent in China/Azië

Voor Westerse bedrijven en ondernemers is China één van de meest toonaangevende landen om zaken te doen. De redenen hiervoor lopen behoorlijk uiteen, maar het is vooral vanwege de lage kosten dat veel Europese bedrijven (zowel grote multinationals als lokale ondernemers) hun supply chain richting China en andere Aziatische landen verplaatsen. 

Wilt u in de toekomst gaan besparen op uw productiekosten, dan kan het importeren van producten uit China een uitstekende keuze zijn. Desondanks kan de taalbarrière en de algehele zakencultuur in China bij buitenlandse importeurs voor de nodige verwarring zorgen. 

Hetzelfde geldt voor het brede scale aan beschikbare producten. Dit kan behoorlijk overweldigend zijn voor beginnende importeurs. Daarom vindt u hieronder meer uitleg over sourcing agenten in China en waarom deze kunnen bijdragen aan een succesvolle bedrijfvoering.

Wat is een sourcing agent?

Een sourcing agent ook wel inkoopagent genoemd kan in China samenwerken met uw bedrijf om geschikte fabrikanten te zoeken. Daarnaast kan zo’n agent in naam van uw bedrijf onderhandelen over de prijs en helpen bij zaken waaronder; het doorlichten van de fabriek, uitvoeren van kwaliteitscontrole en andere sourcing gerelateerde werkzaamheden.

Verder kan een sourcing agent bijvoorbeeld met potentiële leveranciers onderhandelen voor eventuele kortingen en andere deals uitwerken waar uzelf meestal geen tijd voor heeft. Als dit voor u een nieuw concept is, dan kan Coolen China u hierbij helpen. 

Al externe partner kunnen wij u namelijk helpen bij het vinden van de meest geschikte leveranciers in verschillende landen buiten Europa. Denkt u bijvoorbeeld aan China, Vietnam, Pakistan, India en Turkije. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn wij bekend met de Chinese zakencultuur en spreken daarnaast ook de taal.

De best mogelijke sourcing agent in China selecteren

Bij het selecteren van een sourcing agent in China zijn er doorgaans enkele factoren waar Westerse bedrijven rekening mee dienen te houden. Er bestaan diverse zaken die bedrijven en importeur dienen te overwegen bij het kiezen van een geschikte sourcing agent in China. 

Ervaring van de sourcing agent

Er bestaan talloze verschillen in de manier waarop bedrijven in China en Westerse bedrijven zakendoen. Deze verschillen kunnen voor een groot deel aan de verschillen in taal, cultuur en andere gewoontes worden toegeschreven. 

Het is daarom van belang om een ​​sourcing agent te selecteren, die bijvoorbeeld al meerdere jaren ervaring heeft met de Chinese zakencultuur. Een sourcing agent met veel ervaring beschikt vaak over een groot netwerk met betrouwbare zakenrelaties waar uw bedrijf de vruchten van kan plukken.

Doe een referentiecheck

Bij de selectie voor een geschikte sourcing agent kunt u bij andere bedrijven, die bijvoorbeeld al eerder met deze inkoopagent hebben samengewerkt, vragen om een referentiecheck. 

Het is van belang dat u hiervoor genoeg tijd neemt zodat u uitgebreid met deze referenties kunt praten. Ga bijvoorbeeld na hoe lang het bedrijf met de sourcing agent heeft samengewerkt en of ze de inkoopagent zouden aanbevelen.

Locatie van sourcing agent

Er zijn tegenwoordig allerlei sourcing bedrijven gevestigd in China. Dit kunnen Chinese bedrijven zijn, maar bijvoorbeeld ook Westerse bedrijven die gevestigd zijn in China. Zaken doen met een Westers bedrijf is doorgaans een stuk eenvoudiger dan wanneer men zaken doet met Chinese sourcing bedrijven. Wanneer u kiest voor een Westerse inkoopagent, controleer dan altijd of zij beschikken over een operationeel kantoor in China. 

Controleer licentie van sourcing agent

Alle Chinese bedrijven dienen over een handelsvergunning te beschikken. De Chinese wet is behoorlijk streng wat dit betreft, waardoor sommige werkzaamheden alleen met een specifieke licentie uitgevoerd mogen worden. Het is daarom van belang dat u de licentie van uw toekomstige inkoopagent grondig controleert, voordat u met deze sourcing agent kunt gaan samenwerken.

Check de taalvaardigheid

De meest geschikte sourcing agent dient zowel vloeiend Engels als Mandarijn te spreken. Het beheersen van deze talen zorgt ervoor dat de agent uw primaire aanspreekpunt kan worden. Dit geldt voor zowel schriftelijke als verbale communicatie. 

In de meest ideale situatie biedt de sourcing agent een ondersteunende en begeleidende rol in het gehele inkoopproces. Dankzij het beheersen van beide talen kan de agent functioneren als zijnde uw zakenpartner en via deze weg communiceren met uw leveranciers in China. 

Beschikt over voldoende productkennis

Een Chinese sourcing agent heeft doorgaans ervaring met het sourcen van een specifieke categorie producten. Bij de zoektocht naar een geschikte inkoopagent kunt u daarom altijd om gegevens van eerdere bestellingen vragen. 

Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ook om referenties vragen, voordat u direct met de agent gaat samenwerken. Ben u reeds actief in China en heeft u moeite met het vinden van een geschikte sourcing agent? Neemt u dan gerust contact met ons op.