China specialist Ties Coolen: China staat als 'sourcing heaven' weer op de kaart
China specialist Ties Coolen: China staat als ‘sourcing heaven’ weer op de kaart
Ondanks de forse concurrentie van Vietnam en India, biedt het uitbesteden van productie aan Chinese fabrieken nog steeds veel voordelen. Om diverse redenen heeft China nog steeds een voorsprong op andere landen, zegt sourcing- en kwaliteitscontrole specialist Ties Coolen. “In feite doen Chinese fabrikanten het beter op milieuaspecten dan vijf tot tien jaar geleden. De focus van de Chinese regering op het milieu werpt zijn vruchten af.”
Coolen, directeur van Coolen China en Quality Control (QC) China, is al meer dan vijftien jaar een specialist in China. De 37-jarige zakenman heeft veel ervaring op het gebied van inkoop, kwaliteitscontrole en outsourcing in China voor grote, kleine en middelgrote importeurs.
Met de stijgende lonen in de meeste productiesectoren in China, is het inkopen van producten nog steeds interessant?
“Dat is het. Misschien zelfs meer dan voorheen. Het is correct dat de lonen zijn gestegen en dat komt uiteindelijk terug in de prijs die u betaalt voor producten. Sommige importeurs besloten opnieuw producten in Europa te kopen, met name in de periode dat de dollarkoers niet gunstig was. Gelukkig hebben Chinese fabrikanten ook vooruitgang geboekt in hun productieprocessen en zijn ze bewuster van kwaliteit, dus de kans is groot dat u op productniveau betere kwaliteit kunt verkrijgen. Je zou kunnen zeggen dat ze beter in staat zijn om te voldoen aan de (kwaliteit) specificaties die klanten uit Europa en de VS vereisen.”
“Hetzelfde geldt voor milieueisen. De Chinese regering heeft strengere regels opgelegd betreffende de milieueffecten van de productie, van de -mogelijk schadelijke- grondstoffen die ze gebruiken in hun productieprocessen en van het gebruik van bepaalde coatings. De meeste fabrikanten voldoen hieraan, omdat overheidsinspecteurs bekend staan dat ze eenvoudig fabrieken sluiten die niet voldoen aan het nieuwe milieubeleid.”
Lijdt de productie in China niet aan de concurrentie, zoals Vietnam en India?
“Ja en nee. We zijn al een aantal jaren actief met kwaliteitscontroles in deze landen. Lonen kunnen 30 tot 40 procent lager zijn, maar naast de kostenproblematiek hebben ze een ander aanbod. Landen als Vietnam en India produceren andere producten, zoals met de hand gemaakte meubilair, huisdecoratie en tafelgerei, de stijl is totaal anders dan de op China machine-gebaseerde producten. Verder zijn er communicatieproblemen en kwaliteitsproblemen in Vietnam en India. Het is hard werken en er is veel aandacht voor nodig om de kwaliteit van de producten op het juiste niveau te krijgen. Ook zijn er logistieke problemen om op te letten. Omdat wegen en andere infrastructuur niet zo goed zijn als in China, duurt de levering vele weken langer dan in China.”
Wat is de huidige situatie dat het interessant maakt te importeren uit China?
“Gezien de dollar situatie beter is, hierdoor kunnen importeurs grotere voorraden hanteren, China is hierdoor opnieuw aantrekkelijk. Importeurs houden ook van de relatief kortere levertijden: 4 tot 6 weken productie en 4 tot 6 weken verzending vanuit China in vergelijking met 6 tot 12 weken productie en 3 tot 5 weken verzending vanuit India.”
Hoe zit het met Coolen China, hoe zijn uw inkoop en begeleidingsdiensten verder ontwikkeld?
“Vanaf het begin heeft onze kwaliteitscontrole in China zich gespecialiseerd in Factory Audits (FA), First Article Inspection (FAI), During Production Check (DPC / DUPRO), Pre-Shipment Inspection (PSI), Container Loading Check (CLC) en verschillende andere ondersteunende diensten, zoals op maat gemaakte inspecties en audits. In de loop der jaren hebben we ook de ondersteunende en leidende rol in het inkoopproces op zich genomen, wat betekent dat we als een partner functioneren. Wij zijn gespecialiseerd in turn-key levering van het hele product – inclusief het vinden van een fabrikant, inkoop, kwaliteitscontrole en logistiek. In een groeiend aantal gevallen leveren we aanvullende diensten, bijvoorbeeld aan bedrijven die al geruime tijd in China actief zijn. Vaak geven ze er de voorkeur aan zelf bepaalde fasen in het sourcingproces af te handelen, terwijl we specifieke taken optimaliseren.”
Interview van KLM Club China: Club China is de wereldwijde online bedrijfsgemeenschap die zich richt op zakendoen in of met China.
Originele interview is in het Engels, zie link: https://www.bluebiz.com/en/BizClubs/Club-China-News/expert-ties-coolen-china-as-sourcing-heaven-is-back-on-the-map