Crisis in China
Een ‘zeer ernstige situatie’ bij zijn overzeese vestiging maakte dat Bertus Huiskesin drie weken tijd tweemaal op enneer reisde tussen Waalwijk en de Chinese havenstad Ningbo. Hij is net terug, en zeer opgelucht. „We hebben de zaak weer helemaal op de rit. De containers met schroot kunnen weer komen.”
De directeur van Huiskes Metaal – hoofdzetel in Waalwijk, vestigingen in Den Bosch, Italië en China- stond in Ningbo zijn zoon Dirk bij, die de Huiskes-vestiging aldaar leidt. Sino-European Recycling Ressources, waar 150 werknemers jaarlijks handmatig 25.000 ton metaalafval sorteren, maakte volgens
Huiskes de afgelopen weken ‘de grootste crisis’ in zijn vijfjarig bestaan door. „Grote sociale onrust op de werkvloer, een staking van een week en een veertigtal agressieve oud-werknemers vóór de fabriek die een deel van hun jaarbonus kwamen opeisen.” De Huiskes-werf is de enige westerse op een enorm recyclingpark dat zo’n vijftig bedrijven telt, en geldt als voorbeeld-bedrijf. „Zestig procent van de mensen op het park is ontslagen. Er is in China nu minder vraag naar oude metalen; de prijs is gedaald. Dus ik begrijp de onrust wel. Onze werknemers, eenvoudige mensen, waren bang dat ik de zaak zou verkopen en met de centjes zou vertrekken.”
Huiskes heeft zijn personeel er van kunnen overtuigen dat hij ‘verder wil in China’. Vertrouwen, daar draait het voor een zeer groot deel om in de zakelijke contacten met Chinezen. En in tijden van crisis blijkt het nodig dat vertrouwen duidelijk te herbevestigen, beaamt ook Ties Coolen telefonisch vanuit China. „Bestaande relaties zijn cruciaal.” Zijn bedrijf Coolen Trading, met kantoren in Shanghai en Den Bosch, helpt Nederlandse bedrijven bij het inkoop- en/of uitbestedingsproces in China. „Van staalproducten voor de auto-industrie tot tandenborstels.” De oud-Schaijkenaar woont de helft van de tijd in China en zag dat de paniek bij de economische grootmacht uitbrak toen de hevigheid van de kredietcrisis in de VS en Europa doordrong. Hij signaleerde die paniek onder meer bij fabrieken waarmee zijn bedrijf zaken doet. „Bij het plaatsen van orders doen we een aanbetaling. Voordat het product klaar is, ben je gauw een week of zes verder. De onzekerheid over de koers van dollar en euro ten opzichte van de Chinese munteenheid yuan maakt dat ze zich zorgen maken over hun marge. Ze willen het liefst in eigen geld betaald worden. En ze zijn er erg happig op orders snel te krijgen. Liefst gespreid over een langere periode, zodat ze gegarandeerde productiecapaciteit hebben.” China ontkomt niet aan de gevolgen van de kredietcrisis, constateert Coolen. „Ik heb hier 20, veelal jonge mensen in dienst, en hoor van ouders die zijn ontslagen.” Een ander bewijs is de dramatische daling van het aantal bezoekers op de China Import & Export Fair in Guangzhou. Deze grootste handelsbeurs in China, met meer dan 30.000 stands en gemiddeld 200.000 bezoekers, trok volgens Coolen dit najaar eenderde minder beursgangers. Uit Europa kwam ruim de helft minder. Die lagere opkomst viel ook algemeen directeur Alex van Schaik van Xenos op. De winkelketen, met het hoofdkantoor in Waalwijk, haalt de helft van zijn producten uit China en doet er al 34 jaar zaken. „De angst is de Chinezen om het lijf geslagen. Er is duidelijk minder handel. Xenos gaat door met zijn winkel-expansie, maar ook ik moet opletten wat ik doe. Wie durft op dezelfde groeicurves te blijven hopen?”
Gevolgen van de crisis
China geldt als ‘the place to be’ voor Brabantse ondernemers. Maar de kredietcrisis laat ook deze economische grootmacht niet onberoerd.
Crisis in China
Onderzoek veehouderij komt er Toch zegt Ties Coolen nog weinig te merken van het inzakken van de handel. Coolen Trading heeft een vast klantenbestand van 65 bedrijven en een even groot aantal wisselende klanten. „Ik constateer nog steeds een toestroom van bedrijven die iets willen met China.” „En ook andersom zijn de Chinezen onverminderd geïnteresseerd in Brabant”, zegt een woordvoerster van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in Tilburg. Zeer onlangs nog liet een Chinese handelsdelegatie, bestaande uit ondernemers en overheidsfunctionarissen, zich rondleiden door de provincie. Tilburg behoort tot de selecte club wereldsteden met een Chinees handelskantoor. Volgens Liu Guang, die dit in het BOM-pand gevestigde Jiangsu Representative Office leidt, blijven bedrijven uit de provincie Jiangsu zoeken naar internationale partners. „Ze willen meer produceren, en de binnenlandse markt is daar niet groot genoeg voor.” Hij erkent dat zijn land sinds september te maken heeft met de effecten van de kredietcrisis. „Onze export neemt af, en dat heeft gevolgen voor de maakindustrie. De energieslurpende en vervuilende fabrieken lijden het meest. Degene die energiebesparende maatregelen namen, overleven.” In feite scheidt de crisis zo het kaf van het koren. Net als in Nederland, lijken bedrijven die vóór de crisis toesloeg al problemen hadden, minder weerbaar te zijn. De Chinese regering heeft maatregelen genomen om de export te stimuleren, vertellen diverse ondernemers. Toch konden die subsidies een forse prijsstijging van producten niet voorkomen. Een gevolg van de hoge koers van de Chinese munt en de gestegen loonkosten, zegt zowel Alex van Schaik van Xenos als Theo van Loon van European Fasion Team in Waalwijk. Voor zijn zeven Ben Barton- Winkels en voor derden laat hij jaarlijks 250.000 kostuums en 150.000 hemden, polo’s e.d. in China maken. Ook hij is net terug. „Ik verwacht voor de orders van dit najaar een kostprijsstijging van 20 procent. Vietnam is nu 50 procent goedkoper. China verliest de massaproductie aan omringende landen en zal zich moeten richten op kwaliteit en duurzaamheid.” Wat de verkoop van kostuums in Nederland betreft, is Van Loon optimistisch. „In tijden van hoogconjunctuur maakt het niet uit hoe je je kleedt. Als het minder gaat, willen mannen zich onderscheiden, laten zien dat de crisis hen niet treft. Dat draag je niet uit met een bankstel, maar wel met een net pak.”
Scheidt het kaf van het koren
Een werknemer van een recyclingbedrijf in Beijing scheidt metaal-onderdelen. De crisis heeft dergelijke bedrijven in China hard getroffen. foto EPA China exporteerde in 2007 voor 26,3 miljard euro naar ons land. China importeerde voor 4 miljard aan producten uit Nederland. De grote Brabantse steden en de provincie Noord-Brabant hebben een warme relatie met China. Regelmatig vinden er, vice- versa, handelsmissies plaats. Ook op het gebied van onderwijs en cultuur zijn er uitwisselingen. De provincie heeft een vriendschapsband met de Chinese provincie Jiangsu; Tilburg heeft banden met de stad Changzou, Eindhoven met Nanking. Den Bosch heeft een intentieverklaring gesloten met de stad Wuxi.
Banden met China