Alert op Chinese represailles – Algemeen Dagblad
ROTTERDAM • Nederland is niet bang dat zijn eigen export naar China gaat lijden onder de steeds verder oplopende zonnepanelenruzie met Brussel. Die is daarvoor té belangrijk, aldus de gespecialiseerde apparaten- en machinebouw. FrieslandCampina en de grondstoffenleveranciers zijn minder zeker: ,,Handel is gebaat bij rust. En deze ruzie verstoort die.”
Eén ding is zeker: als de Chinezen kwaad willen, gaat het ook goed mis. China is immers voor Nederland een steeds belangrijker handelspartner. Met 6,7 miljard euro drong het in 2011 door tot onze top 10 van afnemers.
En ook sindsdien is de groei erin blijven zitten, aldus het CBS: in de eerste 3 maanden van 2013 steeg de export naar bijna 1,77 miljard. Medische apparatuur, halfgeleiders, chips: zonder de immense Chinese afzetmarkt zou Eindhoven Brainport de helft kleiner zijn – of niet bestaan. ,,Onze omzet is fifty-fifty verdeeld over China en de rest van de wereld, en dat geldt voor wel de helft van Eindhoven Brainport,” zegt Eric Klaver van ex-Philips-dochter Assembléon uit Veldhoven.
Maar bang voor verlies van zijn afzetmarkt is hij niet: ,,Van de elektronica komt wereldwijd 80 procent van hen, dus hebben zij ons materiaal hard nodig. Ze zouden zichzelf harder schaden dan ons.”
Ook hightech-toeleverancier Frencken uit Eindhoven (300 miljoen dollar ‘Chinaomzet’) is daar niet bang voor. Salesdirecteur Theo Kok: ,,Wij hebben zelf fabrieken in China, die we vanuit Nederland ondersteunen. Die gaan ze echt niet sluiten.’’
Dat geldt ook voor Philips Healthcare, dat met apparatuur voor röntgenonderzoek en patiëntbewaking bijna 1 miljard – 9 procent van zijn mondiale omzet – in China verdient. ,,Bovendien staat het hoofdkantoor in de VS,’ ’ zegt Steve Klink van Philips. Brainport Eindhoven, goed voor 400.000 arbeidsplaatsen, neemt zelf nog geen standpunt in.
Beschietingen
Dat kan snel veranderen, nu de inleidende beschietingen van een handelsoorlog lijken begonnen. Nog voor de Brusselse strafheffing van ruim 11 procent op Chinese zonnepanelen donderdag inging, dreigde
China de Europese wijnexport met een heffing.
,,Typisch China, dat machtsvertoon,’’ zegt de Brabantse ondernemer en Chinakenner Ties Coolen, die importeert uit China en er 6 jaar woonde. ,,Even laten zien wie aan de touwtjes trekt. Chinezen zijn eerste klas strategen, die weten precies wat ze doen.” Daarom pakken ze via de wijn precies die landen (Frankrijk, Spanje en Italië) die de Brusselse strafsancties steunen. Coolen: ,,Maar dan natuurlijk wel nadat ze van Frankrijk hebben afgekeken hoe je goede wijn maakt.”
De vraag is wie volgt, als Brussel begin augustus zijn straftarief optrekt naar bijna 50 procent. FrieslandCampina, dat met zijn babymelk miljoenen Chinese mondjes voedt, vindt die hele panelenruzie dan ook maar niks: ,,Handel is gebaat bij rust. En deze ruzie verstoorde. Je weet maar nooit hoe zo’n conflict zich ontwikkelt.”
Zo denken ook belangrijke grondstoffenleveranciers uit de oudpapier- en schroothandel er over. ,,Van de 7 miljoen ton oud papier die Europa jaarlijks naar China exporteerkomt 1 miljoen ton uit Nederland.
Als dat wegvalt, heeft dat zeker impact op onze bedrijfsvoering,” zegt FNOI-directeur Hans Koning namens 90 oud papierondernemingen. Net als anderen klaagt hij over verscherpte controles van schepen. De vertraging, oplopend tot de helft van de vaartijd van 21 dagen, zorgt voor een enorme kostenpost.
Bertus Huiskes van metaalgrootexporteur Huiskes uit Waalwijk: ,,Aan één kant ben ik gerust, want dat metaal van ons hebben ze gewoon nodig. Maar door dat Europese gemekker over dat die Chinezen zonder milieucontrole alles maar invoeren, zitten wij nu wel kosten. Ik moet soms halve containers leeghalen om te laten zien dat er geen hout, olie of printplaten zitten.” Koning: ,,Als ze vanwege die zonnepanelen nóg lastiger worden, hebben we echt een probleem.”
Bron: Algemeen Dagblad – AD – Economie & Beurs – zaterdag 8 juni 2013 – Frans Boogaard
Alert op Chinese represailles – Ties Coolen – Coolen China – Algemeen Dagblad AD – juli 2013