Producten importeren uit China in 2021

Producten importeren uit China in 2021

Producten importeren uit China biedt tegenwoordig allerlei mogelijkheden!

Zo bestaan er talloze importproducten die behoorlijk lucratieve verdiensten kunnen opleveren. Toch weten slechts weinig mensen hier het fijne van, waardoor veel start-ups al vrij snel de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooien.

In deze blogpost vindt u meer uitleg over het kiezen van geschikte leveranciers van producten. Daarnaast krijgt u nog een aantal tips die het algehele inkoopproces drastisch kunnen verbeteren. Zo kunt u binnenkort met een gerust hart de beste kwaliteit producten uit China importeren.

Producten importeren uit China in 2021

Stel dat u van plan bent om binnenkort te starten met het importeren van producten uit China? Bedenk uzelf dan altijd goed dat er behoorlijk wat zaken geregeld dienen te worden, voordat u uberhaupt hiermee kunt beginnen.

Sommige mensen zijn namelijk in de veronderstelling dat het een simpele en goedkope oplossing is om direct bij de Chinese fabrikanten hun bestelling te plaatsen. Hiermee hopen zij dat snel zakendoen in China ook snel resultaat zal opleveren.

Echter blijkt na diverse contactmomenten met de fabrikant, dat hun oorspronkelijke businessplan toch anders schijnt uit te pakken dan zij hadden verwacht. Vervolgens komen ze tot de conclusie dat producten importeren uit China niet voor hun is weggelegd.

Welke risico’s en problemen kunnen ontstaan?

Veel Westerse importeurs vinden hierdoor het inkoopproces in deze landen al vrij snel onzeker, onduidelijk en langdradig. Hiervoor zijn natuurlijk de meest uiteenlopende redenen te benoemen. Hieronder staan een aantal kenmerkende risico’s en problemen omschreven, die tijdens het importeren van producten uit China kunnen ontstaan.

1. Minimale bestelhoeveelheid

Veel leveranciers van producten hanteren een relatief hoge bestelhoeveelheid, die zowel voor bedrijven als zelfstandig ondernemers gelden. Deze hoge MOQ-eisen vormen doorgaans de grootste barrière voor importeurs om producten te importeren uit China.

De meeste fabrikanten hanteren deze minimale bestelhoeveelheid omdat zij deze grote bestellingen simpelweg nodig hebben, om bepaalde zaken waaronder hun productiekosten te dekken. Daarnaast moeten fabrikanten voor de productie van op maat gemaakte goederen veel benodigde onderdelen en materialen vaak ook bij hun leveranciers bestellen, voordat ze kunnen starten met de productie.

De leveranciers van deze materialen hanteren uiteraard ook een minimale bestelhoeveelheid, waardoor het bestellen van kleine hoeveelheden tegen een lage inkoopprijs haast onmogelijk wordt gemaakt. Professionele onderhandelingen en vlekkeloze communicatie tussen importeurs en Chinese zakenpartners biedt echter voldoende perspectief om in de toekomst een langdurige handelsrelatie te realiseren.

2. Lage voorraad & lange wachttijd

Zodra u begint met het importeren van producten uit China, zult u vrij snel merken dat de meeste fabrikanten geen grote voorraden hebben klaarliggen. Ook de benodigde materialen en onderdelen ontbreken, waardoor het productieproces behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

Eerst dient de fabrikant alle benodigdheden bij de leveranciers te bestellen, vervolgens kan het tot wel twee maanden duren voordat de onderdelen arriveren. Deze periode kan in het drukke hoogseizoen en tijdens Chinees nieuwjaar zelfs nog verder oplopen.

In het hoogseizoen worden fabrikanten vaak overweldigd door een groot aantal orders die tegelijkertijd binnenstromen. Gezien de drukte en de lage voorraden bij de leveranciers, kan het zijn dat importeurs eerst een aanbetaling moeten betalen, voordat de productielijn begint te draaien. Daarnaast bestaat er altijd een kans dat men zo’n vier tot acht weken moet wachten voordat de bestelling in Europa aankomt.

3. Producten van slechte kwaliteit

Veel ervaren importeurs zullen bekend zijn met het ontvangen van slechte kwaliteit producten. In sommige gevallen kan het gaan om kleine en haast onzichtbare details die deze kwaliteitsproblemen kunnen veroorzaken. Bent u pas net begonnen met het importeren van producten uit China? Dan is het van belang dat u rekening hiermee blijft houden, want problemen betreft de kwaliteit van producten komt namelijk overal ter wereld voor ongeacht de productcategorie.

Desondanks kunt u proberen deze risico’s te minimaliseren, door bijvoorbeeld kwaliteitscontroles bij de fabrikant uit te voeren. De inzet van deze controles zal gegarandeerd een positieve uitwerking hebben op de productkwaliteit van uw toekomstige bestellingen.

Zo kunt u bijvoorbeeld een bestelling tijdens het laden van de zeecontainer laten controleren. Hierbij is het overigens niet direct zo, dat u vanaf nu bij elke bestelling een inspectie laat uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld steekproefsgewijs uw toekomstige bestellingen laten controleren.

Het overkoepelende doel hiervan is natuurlijk, dat u wilt voorkomen dat u bij aankomst van de zeecontainer een grote hoeveelheid defecte goederen aantreft, die u onmogelijk aan uw potentiële klanten kunt presenteren, laat staan verkopen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het importeren van producten uit China? Neemt u dan gerust contact met ons op! Als expert op het gebied van inkoop, kwaliteit en uitbesteding voor groot-, midden- en kleinbedrijf biedt Coolen China een ondersteunende en begeleidende rol op het gebied van sourcing en inkoop in China!