Hoe identificeer je frauduleuze leveranciers in China

Hoe identificeer je frauduleuze leveranciers in China?

In de afgelopen decennia zijn er genoeg Westerse ondernemers ten onder gegaan vanwege samenwerkingen met frauduleuze leveranciers in China. Het is dan ook behoorlijk lastig om een betrouwbare Chinese fabrikant te vinden.

Gelukkig zijn er diverse manieren om frauduleus gedrag vooraf te identificeren. Kies je vervolgens een betrouwbare zakenpartner, dan kan je China-avontuur met een geweldige start beginnen.

Wat is de definitie van een frauduleuze leverancier?

Een frauduleuze leverancier is in feite iedereen die opzettelijk afwijkt van een overeenkomst. Dit kan verschillende vormen aannemen, maar de meest voorkomende vorm is een merkbaar verschil in de productkwaliteit.

Stel je bent met een leverancier overeengekomen over een bepaalde kwaliteit, maar je ontvangt vervolgens een slordig afgewerkt product. Naast slechte kwaliteit en vervalste CE-markeringen zijn er gelukkig ook manieren om frauduleuze leveranciers vooraf te ontdekken.

Hoe kun je fraude vooraf ontdekken?

Als Westerse ondernemer wil je voorzichtig te werk gaan op het moment dat je Chinese zakenpartner zich ongewoon begint te gedragen. Bijvoorbeeld, als je verschillende documenten hebt aangevraagd ter verificatie, maar de fabrikant zoekt allerlei excuses om deze niet te leveren.

1. Leveranciers die elk gewenst product kunnen leveren

Een groot aantal Chinese leveranciers zullen je vertellen dat ze elk product kunnen produceren dat je wilt. Dit is voor de meeste fabrikanten een onmogelijke opgave. Dit komt omdat leveranciers zich doorgaans in slechts één of enkele producten kunnen specialiseren.

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de Chinese fabrikant geen nee wil zeggen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat ze gewoon de deal willen sluiten. Daarnaast zijn er ook partijen die simpelweg met je geld ervan door willen gaan.

Een goede manier om dit te controleren, is door het netwerk van een externe partij in te schakelen. Deze kan bijvoorbeeld doorborduren op een voorselectie, zodat je direct de juiste zakenpartner kiest.

2. Aandringen op snelle beslissingen

Sommige Chinese leveranciers proberen zich te haasten om een deal snel zo snel mogelijk af te sluiten. Vervolgens vragen ze ondernemers om een directe vooruitbetaling over te maken.

Als dit het geval is, ga dan zo voorzichtig mogelijk te werk en maak doordachte keuzes. Het is mogelijk dat ja na betaling geen enkel product zult ontvangen. Sterker nog, de Chinese leverancier is plotseling spoorloos verdwenen.

3. Aarzelend om een bedrijfsvergunning te tonen

Chinese leveranciers die terughoudend zijn in het tonen van hun bedrijfsvergunning of andere certificaten, die hebben doorgaans iets te verbergen.

Een fabrikant in China beschikt over een wettelijke bedrijfsvergunning waarin belangrijke informatie over het bedrijf staat vermeld. Zodra deze weigert zijn certificaat te tonen, moet er een achterliggende reden zijn om deze details te verbergen.

Wat de reden ook mag zijn, het niet verstrekken van een bedrijfsvergunning moet een duidelijk teken zijn om verder te gaan naar de volgende leverancier.

Conclusie

Als je frauduleuze leveranciers vooraf kunt identificeren, dan kun je een betrouwbare zakenpartner vinden in China. Twijfel je toevallig over een potentiële leverancier die je online hebt gevonden? Neem dan contact met ons op!