Betrouwbaarheid leveranciers China

Betrouwbaarheid leveranciers China controleren

Zakendoen met betrouwbare leveranciers in China vormt een stevige fundering voor een succesvolle bedrijfsvoering. In dit artikel vind je manieren om de betrouwbaarheid van Chinese leveranciers te controleren. 

In de afgelopen jaren zijn er namelijk genoeg start-ups geweest, die vanwege frauduleuze samenwerkingen hun China-avontuur vroegtijdig moesten stoppen. Als Westerse importeur wil je bedachtzaam te werk gaan bij de selectie van Chinese zakenpartners, zodat je geen samenwerking aangaat met frauduleuze fabrikanten. 

Onbetrouwbare leveranciers in China herkennen

Bij de selectie van Chinese leveranciers is het van belang dat je het spreekwoordelijke kaf van het koren weet te scheiden. Hierbij speelt het herkennen van onbetrouwbare leveranciers in China een belangrijke rol. Zo werk je vanaf het begin samen met de best mogelijke fabrikant voor jouw producten.

Over het algemeen kun je de samenwerking met onbetrouwbare leveranciers op verschillende manieren herkennen. Professionele inkoopbegeleiding zorgt bijvoorbeeld ervoor dat je het inkoopproces vlekkeloos kunt doorlopen. Daarnaast kan een externe partner doorborduren op jouw voorselectie van leveranciers, zodat je vervolgens de meest geschikte leveranciers kunt selecteren.

Verder zijn er op dit gebied een aantal rode vlaggen waarvoor je alert moet zijn. Een rode vlag kun je bijvoorbeeld herkennen op het moment dat de fabrikant bewust afwijkt van eerder gemaakte afspraken. 

Stel je hebt bepaalde documentatie opgevraagd om de bekwaamheid van je leveranciers te verifiëren, maar je zakenpartner verzint allerlei excuses om deze documenten te sturen. Of de productkwaliteit van je bestelling wijkt behoorlijk af van de kwaliteit die was afgesproken.

Ervaren importeurs zullen bovenstaande signalen doorgaans op tijd herkennen. Importeurs die bijvoorbeeld pas net zijn begonnen, die realiseren zich vaak pas achteraf dat ze zijn opgelicht.

Betrouwbaarheid van Chinese leveranciers controleren

Het is van belang dat je de betrouwbaarheid van Chinese leveranciers controleert, voordat je hiermee gaat samenwerken. Wanneer de fabrikant aangeeft elk product te kunnen produceren dat je maar wilt, wees dan goed op je hoede want dit is simpelweg onmogelijk. 

De meeste fabrikanten specialiseren zich tegenwoordig namelijk in de productie van één of enkele producten. Producten die hiervan afwijken vallen dus niet direct onder hun core business. Als de fabrikant in China een bestelling aanneemt, die ver afwijkt van hun core business, dan zou er dus een belletje moeten gaan rinkelen. 

Deze fabrikant heeft mogelijk een totaal andere motivatie om een deal te sluiten. Dit geldt ook voor Chinese zakenpartners die zich bijvoorbeeld ontzettend haasten om de deal te sluiten. Deze partners vragen vaak ook om een directe aanbetaling vanuit jouw kant. Dit geeft je weinig tijd om een doordachte beslissing te maken en dit is dus ook precies wat ze willen.

Op het moment dat je wordt opgejaagd in je besluitvorming, is het juist belangrijk om extra alert te blijven. Vergeet niet dat eerlijke en betrouwbare leveranciers waarschijnlijk nog meerdere opdrachten moeten verwerken, voordat jouw bestelling aan de beurt is. 

Vergunningen en certificeringen opvragen

Sommigen Chinese leveranciers kunnen terughoudend zijn als er bepaalde vergunningen worden opgevraagd. Wanneer leveranciers hiervan afwijken, dan klopt er doorgaans iets niet. Elke rechtmatige fabrikant in China beschikt over een bedrijfslicentie en certificeringen.

Hierin staat alle belangrijke informatie over het bedrijf vermeldt. Normaal gesproken is het geen enkel probleem deze documenten te tonen. Leveranciers of sourcing agenten die weigeren hun certificaten te tonen, hebben doorgaans dus ook een reden om deze details te verbergen. 

Meer weten?

Het is van belang dat je betrouwbare zakenpartners in China vindt, voordat je samenwerkingen aangaat met frauduleuze fabrikanten. Wil je meer weten over het controleren van de betrouwbaarheid van Chinese leveranciers? Neem dan gerust contact met ons op.