Importkosten China stijgen naar recordhoogtes

Importkosten China stijgen naar recordhoogtes

De industriële motor van China is sinds de uitbraak van covid-19 bezig met een comeback. Toch zijn er bepaalde factoren die deze economische opleving verstoren. Vanwege het wereldwijde tekort aan zeecontainers, stijgen momenteel de transportkosten voor China naar recordhoogtes.

Voor Westerse bedrijven en importeurs is het van belang om rekening te houden met deze prijsontwikkelingen. In dit blog vindt u daarom meer uitleg over het ontstaan van deze belemmeringen en welke gevolgen hieraan vastzitten.

Ontstaan hoge transportkosten China

Afgelopen november is de Chinese export met 21% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Desondanks stijgen de transportkosten voor Chinese exportgoederen naar ongekende hoogtes. Hierbij spelen diverse factoren een belangrijke rol.

Denkt u bijvoorbeeld aan de manier waarop China handel drijft, waarbij drie zeecontainers worden geëxporteerd en slechts één zeecontainer het land binnenkomt. Ook het aan de grond houden van passagiersvliegtuigen die ook vracht vervoeren, heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar zeevracht is toegenomen.

Dit gecombineerd met vertragingen van containers die terugkeren naar China (als gevolg van het coronavirus) zorgt voor een ernstig tekort. Het logische gevolg hiervan is dat ook de Chinese exportstromen behoorlijk lijken af te remmen.

Goederen stapelen zich torenhoog op bij de fabrikanten met alle gevolgen van dien. Voor Westerse bedrijven en importeurs is het daarom belangrijker dan ooit om bedachtzaam hiermee om te gaan.

Gevolg van hoge transportkosten goederen uit China

Experts verwachten geen prijsverlagingen totdat er vaccins voor het coronavirus wereldwijd beschikbaar zijn. Hiermee zal namelijk ook de dynamiek van de handelsstromen veranderen.

Tot die tijd is het voor Westerse importeurs vooral belangrijk om de hoge transportkosten voor goederen uit China in te calculeren. Coolen China wil hierbij benadrukken dat elke zeecontainer met defecte en/of beschadigde goederen een peperdure verassing zal zijn.

Het is dus verstandig om dit soort onnodige risico’s te beperken tot een minimum. Wilt u zorgen dat de kwaliteit van uw importproducten gewaarborgd blijft? Dan kunt u hiervoor de hulp van een externe partij inschakelen.

Zo beschikt u direct over professionele inkoopbegeleiding en ontvangt u tevens betrouwbaar advies met betrekking tot transport.

Kwaliteitscontroles uitvoeren

De hoge transportkosten voor goederen uit China verhogen in zekere zin ook de risico’s voor importeurs. Dankzij het tekort aan zeecontainers stapelen leveranciers de ene bestelling bovenop de andere bestelling, waardoor goederen het risico lopen beschadigd te raken.

Kiest u echter voor het uitvoeren van kwaliteitscontroles bij de fabrikant, dan kunt u deze risico’s doorgaans uitsluiten. Wilt u meer weten over de voordelen van kwaliteitscontroles? Neemt u dan gerust contact op met ons!