Import & China - Jaar van het Varken

Lentefestival

Als in het Westen het nieuwe jaar van start gaat, beginnen ze in China zich klaar te maken voor het Chinese Nieuwjaar (CNY). Het Lentefestival is het feest van het begin van een nieuw jaar volgens de Chinese maankalender.

China gesloten

In China is dit ‘het’ feest van het jaar en wordt twee weken lang gevierd. Bijna alle producenten sluiten hun fabrieken. Fabrieksarbeiders en kantoormedewerkers gaan terug naar hun plaats van geboorte, om met familie en vrienden het groots te vieren. De dagen rondom deze viering verloopt alles in een rustig tempo, de snelheid die we gewend zijn gaat een paar versnellingen terug. Ons team wordt bijvoorbeeld extra beloond met vrije dagen, en retourtickets naar hun hometown met de nodige CNY-bonussen.

Productie stress

Stress omtrent de laatste orders die nog af moeten is ieder jaar weer een punt van aandacht voor onze opdrachtgevers. Deze orders krijgen veelal minder aandacht dan gewoonlijk. Elk jaar hebben we tal van voorbeelden dat op basis van toezeggingen en vertrouwen het allemaal wel goed komt. Voorbeelden dat uiteindelijk zendingen maar voor de helft aankomen of defecten in overvloed. Dit risico is eenvoudig te voorkomen door tijdig een Pre Shipment Inspection (PSI) uit te laten voeren, zodat u zeker weet dat uw goederen de juiste aandacht hebben gekregen wat resulteert in de gewenste kwaliteit. Zeker weten dat ook alles wordt geladen is middels een Container Loading Check (CLC) op te lossen.

Container

Boek op tijd uw container, want rond deze periode is er een enorme schaarste. Bijna alle China importeurs willen hun goederen voor CNY verzonden hebben, ter voorkoming van enkele weken vertraging. Erg vervelend, als uw producten klaar staan voor verzending, maar u heeft geen container.

Na Chinees Nieuwjaar

Mocht het zo zijn dat de goederen niet bijtijds klaar zijn of u heeft geen container meer kunnen bemachtigen? Dan kunt u het beste de realiteit onder ogen zien. Na CNY vakantie ontstaan er opstart problemen vanwege tekort aan personeel. Vooral fabrieksarbeiders kiezen in deze periode voor een andere baan. Meestal omdat men werk kan vinden dichter bij huis of beter kan verdienen en loyaal zijn aan familie en vrienden die hulp nodig hebben. Naast het weer op orde te hebben van het personeelsbestand dienen ook de voorraden weer aangevuld te worden.

Voorraad & Inspectie

Stem dus alles goed af op het Chinese nieuwjaar. Probeer zoveel mogelijk om de CNY vakantie heen te plannen. Bestel bijtijds en bouw eventueel extra voorraad op. Uw producten in China hebben alle aandacht nodig, controleer deze goed en voorkom onnodig risico. Verhoog uw aandacht van kwaliteitsinspecties en inspecteer extra. Wij kunnen als onafhankelijk QC-bedrijf helpen met deze inspecties. Vooral na CNY verdienen uw producten extra aandacht, zeker als er nieuwe fabrieksarbeiders zijn die uw producten maken zonder kennis van uw kwaliteitseisen.

Jaar van het Varken

Een prachtig land, met oneindig veel mogelijkheden en onzekerheden. Wij wensen iedereen in China een gelukkig, gezond en gezegend nieuwjaar. Wij zeggen het jaar van de Hond vaarwel en verwelkomen het jaar van het Varken. Het jaar van het Varken staat voor onder andere voor waarheidsgetrouw en begrijpend. Precies wat wij doen met Quality Control middels onze inspecties en heldere rapportages.

Ties Coolen