Gelukszoekers kunnen beter wegblijven

Jonge Nederlandse ondernemers waaieren uit over de hele wereld. Ook China met zijn gigantische economische groei heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Waar moet je aan denken als je de sprong waagt? Welke struikelblokken kom je tegen en is het echt zo makkelijk om binnen notime binnen te lopen?

De Chinese economie heeft zich de laatste decennia ontwikkeld van een outsider naar eenspeler van wereldformaat. Het is een van de meest veelbelovende markten. China is al lang niet meer het land dat ons enkel overspoelt met goedkoop gefabriceerde producten. Er is ook een gigantische afzetmarkt. Maar je moet wél weten waar je niche ligt. Lonneke de Greef (27) runt samen met Michael Douglas (30) sinds een jaar 2-Shanghai, een internationaal stagebemiddelingsbureau in Shanghai. Beiden zijn razend enthousiast, over het land, de cultuur en de markt. Maar met onvoorbereide gelukzoekers maken ze direct korte metten „Ondernemers komen op Shanghai af als bijen op een pot honing. Velen zie je ook weer snel vertrekken. Het idee dat alles zomaar tot een succes kan uitgroeien omdat de markt zo groot is, is onzin. Om iets te laten lukken blijft een gedegen plan nodig en de tijd om het te laten slagen. Daarbij kun je China absoluut niet vergelijken met de westerse cultuur. Wat bij ons in Nederland een enorm succes is hoeft in China niet aan te slaan. Mensen zijn geneigd om hun concept letterlijk naar China te kopiëren, maar dat werkt niet. Je zult je concepten aan China moeten aanpassen.”

Diversiteit

„Een gedegen businessplan, het in kaart brengen van de markt en heel goed bedenken welke toegevoegde waarde jouw bedrijf biedt, zijn uiteraard noodzakelijk”, vertelt de in China geboren en getogen Annie Zheng Yi, eigenaresse van China consultancybureau PMCconnect. Maar met die basisvoorwaarden alleen ben je er nog niet. Bekendheid met de Chinese cultuur en de manier van zaken doen zijn even belangrijk. „China heeft de omvang van Europa en telt meer dan 1,3 miljard inwoners. Je kunt zelf al bedenken wat voor een diversiteit dat met zich mee brengt, denk aan de enorme hoeveelheid dialecten.” Behalve de taalbarrière, kom je in een land met een verschil in denken, werken, levensstijl en historie. Chinezen drukken zich op een indirecte manier uit. Wat voor de een belangstellend is kan voor een Chinees de meest beschamende opmerking zijn. „De westerse directheid kan behoorlijk afschrikken. Bovendien is het Chinese