Wat is kwaliteitscontrole? Een introductie voor importeurs in China

Wat is kwaliteitscontrole? Een introductie voor importeurs in China

Het kan riskant zijn om producten te importeren uit ontwikkelende landen. Niet iedereen is wie hij zegt te zijn en oneerlijke leveranciers gaan er met uw voorschot vandoor. We weten dat de meeste importeurs tegen twee problemen aanlopen. Ten eerste hebben ze vaak te maken met lage kwaliteit van de producten die ze bestellen. Aziatische leveranciers zien niet in dat producten die niet aan uw eisen voldoen niet verkocht kunnen worden. Ten tweede is er vaak sprake van vertraging in het productieproces.

Grote importeurs halen het om die reden niet in hun hoofd om kwaliteitscontroles (Quality Control, QC) in lage-lonen landen na te laten. Als u direct uit China of andere delen van Zuidoost Azië importeert, is het belangrijk dat u weet wat kwaliteitscontroles zijn en wanneer u een inspectie nodig heeft. Hier volgt een introductie in de wereld van QC.

1. Voordat u begint met inspecties

Het is belangrijk dat u opschrijft wat u verwacht van een leverancier. Laat hem weten dat u waarde hecht aan kwaliteit en dat u deze zult controleren. Maak precies duidelijk welke marges u tolereert: wat is een klein defect en wat wordt niet geaccepteerd. Zo weet de fabriek precies wat u verwacht. Mocht u besluiten een onafhankelijk kwaliteitscontrolebedrijf in de hand te nemen, kan deze aan de hand van uw specificaties een inspectie uitvoeren.

2. Controleer vóór de verzending

Als u afwacht tot uw goederen in Nederland aankomen, is er niets meer aan te doen. In het geval van China is het namelijk niet mogelijk defecte producten terug te sturen. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat de fabriek het kosteloos opnieuw wil doen of geld terug zal geven. Daarom kunt u beter in de loop van het productieproces de kwaliteit controleren. Zo kunt u de leverancier tips en aanwijzingen geven en leert deze uw wensen kennen. Dit is een kleine moeite als u het afweegt tegen een container vol onbruikbare producten.

3. Laat het niet aan een agent over

Hoewel een sourcing agent u een heel eind op weg kan helpen als het gaat om het vinden van nieuwe fabrieken en het slaan van culturele bruggen, kunnen ze u niet helpen bij de kwaliteitscontrole van uw bestelling. De meeste agenten krijgen namelijk een commissie van de fabriek voor het aanleveren van nieuwe klanten. Daarom zal het oordeel van die agent nooit negatief zijn. Daarnaast zijn agenten niet getraind als inspecteur. Zij kunnen een inspectie dan ook niet professioneel uitvoeren.

4. Het werk van een inspecteur

Een inspecteur is een goed opgeleide kwaliteitsingenieur en is gespecialiseerd in bepaalde producten. Afhankelijk van het product zal de inspecteur checkpunten afgaan. Denk hierbij aan de kwantiteit, het uiterlijk, de conformiteit met uw eisen en gerelateerde functionaliteitstesten.

5. Samples kiezen

Het kost enorm veel tijd om het volledige aantal bestelde producten één voor één te controleren. Daarom is er een internationale standaard ontwikkeld, de ISO 2859-1, voor het kiezen van monsters, ook wel samples genoemd. Deze standaard is ontwikkeld om een statistisch representatief aantal samples te kiezen. De tabellen die hiervoor gebruikt worden heten de Acceptance Quality Limit (AQL).

6. De volgende stap

Nu u ongeveer weet wat kwaliteitscontrole inhoudt kunt u aan de slag met een betrouwbaar en onafhankelijk bedrijf in QC, zoals QC China!Volg ons en blijf op de hoogte