Het geluksgetal 8

Het geluksgetal 8

8 jaar oud, wilde ik als klein kind al naar China. Waarschijnlijk door het lekkere eten van de Chinees op de hoek, gefrunnik met stokjes en natuurlijk de gastvrijheid van de lokale Chinees. Dat zou China zijn, ‘het beloofde land’ met lekker eten, geen bestek en altijd een gastvrije lach.

12 jaar later zette ik eerste voet op Chinese bodem. Inderdaad het eten is heerlijk, ondanks dat het geen enkele overeenkomst heeft met de Nederlandse Chinees op de hoek. Met stokjes eten werd een behendigheid en de gastvrijheid was ‘oprecht’.

8 jaar oud en toen al interesse in het ‘beloofde land’. Het land dat mij heeft gegrepen en mijn toekomst en succes heeft bepaald. Die 8 kan geen toeval zijn. Het blijkt een Chinees geluksgetal te zijn. De uitspraak van het getal 8 in het Chinees klinkt als FA en betekent rijkdom en geluk.

Het is dus geen toeval dat China streeft naar 8 procent economische groei per jaar en dat de opening van de Olympisch Spelen in Beijing op 8-8-2008 om 20.00 uur begon. Nummerplaten, telefoonnummers en appartementen met het getal 8 erin worden in China voor absurde prijzen verkocht.

Dit gegeven nam ik mee in de dagelijkse onderhandelingen. De order was zo goed als rond, maar enig discussiepunt was de prijs; 40 dollar en niet minder, aldus de fabrikant.

Beste fabrikant, laten we het geluk opzoeken in plaats van het ongeluk (4 is een ongeluksgetal). Laten we er 38 dollar van maken. Het getal 8 zal onze toekomst en ons succes bevorderen. Het akkoord werd snel gegeven en daarmee 5 procent voordeel dankzij het getal 8.

Een magisch getal betekent veel goeds. De praktijk is het bewijs. Het blijkt echter dat je in China al 1 jaar bent bij de geboorte; in tegenstelling tot Europa waar een baby bij 0 (nul) begint. Was ik dan 9 jaar toen ik naar China wilde en dus zonder magisch geluk? Het is maar goed dat mijn interesse niet op mijn 3e (dus 4e) is ontstaan…..

Ties Coolen

Iedere maand beschrijft Ties Coolen van Coolen China in een column voor FashionUnited & ArenaLokaal wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.Volg ons en blijf op de hoogte