Imitation is the highest form of flattery…or NOT?

Wat doe je wanneer je (bedrijf) gekopieerd wordt? Is dit een compliment of voelt het toch enigszins als misbruik van jouw creativiteit? Met deze vraag hebben wij de afgelopen weken geworsteld. Een tijd terug kwamen we op een beurs namelijk onze eigen QC China & Coolen China banners tegen. Niet helemaal hetzelfde qua kleurstelling, maar wel onze exacte teksten. Zelfs het beeldmateriaal was gelijk.

Nu zijn wij destijds zo creatief geweest om deze teksten zelf tot een helder verhaal te gieten. Wij achten het daarom zeer onwaarschijnlijk dat iemand anders precies dezelfde ingevingen heeft gehad als wij. Wij hebben het voorval met diverse mensen besproken. En wat blijkt? Wij zijn niet de enige bij wie dit gebeurt.  

Zo vertelde iemand dat zijn bedrijfsvoorwaarden letterlijk gekopieerd waren en dat men zelfs vergeten was her en der de bedrijfsnaam te wijzigen. Een ander zag gewoon zijn gehele website copy-paste onder een andere naam voorbij komen. Trots prijkte op de site de tekst ‘Wij hebben een vernieuwde site”. Tja, vernieuwd was de site, maar zeker niet nieuw en origineel. Hoe meer mensen we spreken, hoe meer verhalen we horen.

Wij zijn ons overigens terdege bewust van een bepaalde ironie van dit verhaal. Wijzelf verkondigen namelijk regelmatig dat in China kopiëren juist gezien wordt als een compliment en totaal niet als iets negatiefs. Je kopieert immers alleen iets wat goed is. Ons bedrijf biedt ondersteunende en begeleidende diensten aan bij sourcing, inkoop en kwaliteit o.a. in China. Wij voelen ons dus zeer verbonden met China maar ‘Copyright, is the right to copy’ hebben we nooit onderschreven.

In China beschouwen ze het als iets moois om dingen goed na te maken. Daarom heeft het zoveel tijd gekost om het begrip ‘intellectueel eigendom’ te verspreiden in China. Het besef begint inmiddels te komen dat dit niet eerlijk en strafbaar is. 

Is kopiëren dus een verkapt compliment? En hoeven we ons over dit soort futiliteiten niet druk te maken? Toch voelt het niet altijd zo. Alsof iemand ongemerkt meelift en wij de benzine betalen. Wellicht moet onze conclusie zijn dat een origineel nog altijd meer waard is dan een kopie. Immers… You can copy all you want, you will always be one step behind.

Ties Coolen