Chinees nieuwjaar en uw productie

Ieder jaar na Kerstmis halen de Chinezen de winterse decoratie snel uit hun huizen om plaats te maken voor versieringen voor het Chinese Nieuwjaar (CNY). Chinees nieuwjaar, of Lentefestival, is de jaarlijkse viering van het begin van een nieuw jaar volgens de Chinese maankalender.

In China is het geen doorsnee feestdag. Chinees nieuwjaar wordt vijftien dagen gevierd en de meeste fabrieken sluiten dan de deuren. Werknemers vertrekken naar hun geboorteplaats voor een groot diner met de hele familie. In de weken rondom de nieuwjaarsviering verloopt alles veel trager dan normaal. Werknemers worden beloond met nog meer vrije dagen of zelfs weken als bonus.

Ieder jaar is het weer een gedoe met producties die op het laatste nippertje af moeten. Deze ontvangen dan minder aandacht dan gewoonlijk. Zo hadden we vorig jaar een maand na CNY een opdrachtgever die dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Uiteindelijk kwam meer dan de helft van de verpakkingen leeg op de bestemming aan. Het komt vaker voor dan u denkt. Het is dan ook raadzaam om voorafgaand aan de verzending op defecten te controleren, zo weet u zeker dat uw bestelling niet afgeraffeld is. Ook het houden van toezicht op het laden van de container is aan te bevelen.

De container zelf moet u eveneens bijtijds regelen. Omdat zoveel importeurs extra moeite doen om hun producten voor de feestdagen te ontvangen, ontstaat ook een schaarste aan containers en vrachtwagens. De producten zijn dan klaar, maar kunnen niet worden verzonden!

Als de producten niet klaar zijn vóór het nieuwjaar, wees dan realistisch over wanneer deze klaar zullen zijn. Na de Chinese nieuwjaarsvakantie ontstaat vaak nog een probleem. Opnieuw is er vertraging vanwege het grote personeelsverloop. Veel migranten kiezen ervoor thuis te blijven of in andere regio’s aan de slag te gaan. Het duurt niet alleen lang voordat het personeelsbestand weer op peil is; ook de voorraden moeten weer worden aangevuld.

Het is dus verstandig om de planning op het Chinese nieuwjaar af te stemmen. Plan om de feestdagen heen en bestel in december al genoeg om een buffer in te bouwen. Bovendien is het belangrijk om de uitvoering scherp te controleren. Verhoog uw normale niveau van kwaliteitscontrole of controleer vaker. Maak bijvoorbeeld gebruik van een extra onafhankelijke inspectie voorafgaand aan de zending. Dit is vooral handig na de vakantie, als veel nieuwe medewerkers aan uw producten hebben gewerkt.

Deze gang van zaken is nu eenmaal de gang van zaken in China. Dus zeg het jaar van de Slang vaarwel en begroet het jaar van het Paard. Het jaar van de Paard staat voor actie, werk en loyaliteit. Groei voor de economie ligt binnen bereik en er is ruimte voor vernieuwing.  Laten we hopen dat dit voor ons allen geldt….!

Ties Coolen

Iedere maand beschrijft Ties Coolen van Coolen China in een column voor FashionUnited & ArenaLokaal wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.