Chinese Keizertjes; je herkent ze wel!

Chinese Keizertjes; je herkent ze wel!

Al vele jaren kom ik in aanraking met de diversiteit van China. In de meest uitlopende sectoren, in bijna alle gebieden, landschappen en lagen van de bevolking. Hierdoor kan ik stellen dat ik een goed totaalbeeld heb van dit mooie land. De bevolking is net zo divers als in de verschillende landen van Europa. Elk gebied heeft zijn charmes maar ook minder mooie kanten. De mentaliteit varieert per generatie, gebied, bevolkingslaag en geslacht.

Het geslacht, daar is een heel groot verschil aanwezig. In mijn ervaring is de Chinese vrouw de kracht van China. Waar komt dat vandaan? In China zijn het toch de mannen die het voor het zeggen hebben en is het nog ongeboren kind toch liefst een jongetje?

Helemaal waar! Het is ‘officieel’ verboden in China om een echo te maken om het geslacht te achterhalen, dit om teleurstellingen uit te stellen en andere nare dingen te voorkomen. Een dochter is meestal ongewenst en dat wordt ook tijdens de opvoeding duidelijk kenbaar gemaakt.

Dat maakt de Chinese vrouw sterk; zij moet extra hard werken en studeren. Onafhankelijkheid wordt het doel en vrouwen trekken al op jonge leeftijd naar de ‘grote’ stad om zich los te maken en te bewijzen.

Dit merk ik ook in mijn team, het zijn de dames die vooruit willen en weten wat van ze wordt verwacht. Ze zijn van ver gekomen en onafhankelijkheid wordt een obsessie, mede omdat de volgende hindernis, voordat ze 30 worden getrouwd ‘moeten’ zijn, op de loer ligt.

Terug naar de Chinese man, natuurlijk zijn ze niet allemaal hetzelfde. Maar ik betrap ze er wel op dat ze zichzelf te snel meten aan te hoge functies en verantwoordelijkheden, die ze niet aankunnen. Ook worden onrealistische salarissen geëist. Hoe komt dat dan?

Loop door China en u ziet opa’s en oma’s met hun kleinzoon spelen. Uren zitten ze bij de McDonalds, bij iedere kreet krijgen de jongetjes hun zin en elke eis van deze keizertjes wordt ingewilligd. Het jongste hoofd van de familie dat op zijn buurt het eindproduct (slachtoffer) wordt van zijn eigen opvoeding.

Als ik in onderhandeling ben met een Chinese delegatie, dan is er echter maar een persoon die beslist. Niet het inmiddels volwassen keizertje, maar de vrouw die een onopvallende plaats aan de tafel heeft ingenomen en haar positie heeft verdient door hard werken, gezond verstand en bewijsdrang. En vanwege het gemis aan een keizerlijke opvoeding.

Ties Coolen

Iedere maand beschrijft Ties Coolen van Coolen China in een column voor FashionUnited & ArenaLokaal wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.Volg ons en blijf op de hoogte